Αντιδρούν οι Αυστραλοί για το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Αντιδρούν οι Αυστραλοί για το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Την έντονη αντίδραση των χαμηλόμισθων της αυστραλιανής κοινωνίας, των νέων, των ανέργων και κυρίως των συνταξιούχων προκαλεί ο ετήσιος προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες η αυστραλιανή κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ομογενείς συνταξιούχοι προγραμματίζουν και διαδηλώσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νέου φόρους, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψής τους και δραματικές περικοπές των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ‘Αμποτ για την οικονομική «σωτηρία» της χώρας και τη διασφάλιση του εθνικού μέλλοντος.

Ο πρώτος προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Τζο Χόκι, πλήττει άμεσα τους κοινωνικά αδύναμους, ενώ «επιβαρύνει» τους προνομιούχους πολίτες με τριετή φόρο 2% για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση θα περικόψει ή θα καταργήσει παροχές στους συνταξιούχους για «τη μελλοντική προστασία των συντάξεων».

Από το 2035 η σύνταξη γήρατος θα χορηγείται στα 70 χρόνια. Δηλαδή, οι Αυστραλοί πολίτες, που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 1958, θα πάρουν σύνταξη στα 70 χρόνια τους.

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στους άνεργους κάτω των 25 ετών, που αδυνατούν να βρουν δουλειά. Με σύνθημα «δούλεψε ή μάθε» η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι άνεργοι κάτω των 25 ετών δεν θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και τα ευεργετήματα που δικαιούνται οι άνεργοι πολίτες. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει κατά σχεδόν 50% τον προϋπολογισμό της, καταθέτοντας έναν συνδυασμό αυστηρών περικοπών εξόδων και αύξησης της φορολογίας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκεϊ, δήλωσε πως «οι μέρες της σπατάλης πρέπει να τελειώσουν», αν η χώρα δεν θέλει να ακολουθήσει τη μοίρα του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι περικοπές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από τα 50 δισ. δολάρια Αυστραλίας σε 30 δισ. Παρόλα αυτά, στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Διαψεύδει το Πεκίνο τον Τζον Κέρι

Οι ακριβότερες χώρες του κόσμου

ΒΙΝΤΕΟ-Τραγικές εικόνες στην Τουρκία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.