Ανοιχτός σε αλλαγές στρατηγικής ο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε αλλαγές στρατηγικής, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα του υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μερικούς μήνες μόλις πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ραχόι –το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις επιδόσεις του πριν από τέσσερα χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές– δεν είπε συγκεκριμένα κατά πόσον προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ή να αλλάξει πολιτική.

Όμως ο πρωθυπουργός, που έχει δεχθεί πιέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει πορεία, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

“Είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν κάναμε καλά, θα πρέπει να το σημειώσουμε”, είπε ο Ραχόι σε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων και πολιτικοί στο Σίτσες, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας. “Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε, αν και όχι όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας”.

Το PP στηρίζεται εν πολλοίς στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και το μήνυμα δεν έχει ακόμη πείσει τους ψηφοφόρους.

Η Ισπανία αναπτύσσεται και πάλι με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη, όμως σχεδόν ένας στους τέσσερις που αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό παραμένει χωρίς εργασία, ενώ οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.

Το κυβερνών κόμμα έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς και ο Ραχόι παραδέχθηκε ότι αυτά “πόνεσαν το PP”.

Νέα κόμματα, ανάμεσά τους το Podemos (“Μπορούμε”) που τάσσεται κατά της λιτότητας και το φιλικά προσκείμενο στις αγορές Ciudadanos (Πολίτες) κατέγραψαν μεγάλα κέρδη μεταξύ των ψηφοφόρων αφού διεξήγαγαν μια σκληρή εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Το PP κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές της 24ης Μαΐου αλλά έχασε την πλειοψηφία σε πολλές σημαντικές περιφέρειες, γεγονός που το αναγκάζει να κάνει συμμαχίες σε ορισμένες από αυτές, ενώ σε άλλες έχασε την εξουσία, όπως στη Βαλένθια.

Τρεις πρώην ηγέτες περιφερειών δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα παραιτηθούν. Μεταξύ των πιθανών αλλαγών στο εσωτερικό του PP, είναι, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η ανάθεση νέων καθηκόντων στη ΓΓ του κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ.

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.