Άνοδος εφιάλτης για την ακροδεξιά στη Γαλλία

Ριζώνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη γαλλική κοινωνία, μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Στις πρώτες κάλπες που στήνονται στη Γαλλία μετά το σοκ της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και τις τελευταίες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν δύο Λεπέν, η αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, Μαρίν, και η σκληροπυρηνική ανιψιά της, Μαριόν Μερεσάλ-Λεπέν, που αν και μέλη της ίδιας οικογένειας και του ίδιου κόμματος ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα με τα exit polls του πρώτου γύρου (ο δεύτερος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου), το Εθνικό Μέτωπο (FN) φαινόταν να αποσπά σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα σε 27,5% και 30,8% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερους τους Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί με 27% και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (22,7%).

Με πλατύ χαμόγελο η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» του «μοναδικού πραγματικά δημοκρατικού μετώπου».

Ενίσχυση

Ενισχυμένο από την προσφυγική κρίση και τα τρομοκρατικά χτυπήματα που σκότωσαν 130 ανθρώπους το κόμμα της Λεπέν φαινόταν να κατακτά την πρωτιά σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες. Παρά τον ακροδεξιό «σεισμό» ο Σαρκοζί απέκλεισε χθες τακτικές συμμαχίες με την Αριστερά, για να αντιμετωπιστεί το FN, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε ότι θα κάνει δηλώσεις σήμερα.

Το FN κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια, όπου ήταν υποψήφια η ίδια η αρχηγός του, στο Νορ-πα-ντε-Καλέ Πικαρντί στον Βορρά (40,3%), στην περιφέρεια της ανιψιάς της, Προβηγκία – Αλπεις – Κυανή Ακτή (41%) και στην Ανατολική Γαλλία στην Περιφέρεια Αλσατία – Καμπανία – Αρδέννες – Λορένη, όπου κατεβαίνει ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό. Τα τρία αυτά πρόσωπα και κυρίως οι δύο Λεπέν αναμένεται να καθορίσουν την πορεία του κόμματος, εν όψει των προεδρικών του 2017.

Παρόλο που η κόρη και η εγγονή του ιδρυτή του FN αρνούνται ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, εκπροσωπούν δύο διαφορετικά στρατόπεδα εντός του ακροδεξιού κόμματος.

Η Μαρίν, η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της στις προεδρικές εκλογές του 2017, έχει μετατοπίσει το FN περισσότερο προς το κέντρο, επιχειρώντας να ξεφορτωθεί τη ρετσινιά του «ακροδεξιού» και «αντισημιτικού», με την αποπομπή τον πατέρα της και ιδρυτή του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν, το περασμένο καλοκαίρι. Υπόσχεται αποχώρηση από την ΕΕ, χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Μαριόν

Η 26χρονη ανιψιά της Μαριόν, που το 2012 έγινε η νεότερη βουλευτής στη γαλλική ιστορία, έχει εντονότερη αντι-ισλαμική και αντιμεταναστευτική ρητορική και βρίσκεται πλησιέστερα στις θέσεις του Ζαν-Μαρί από ό,τι η αρχηγός του κόμματος.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσε μάλιστα η ίδια ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να θεωρηθούν Γάλλοι μόνο αν υιοθετήσουν «τις αρχές και τον τρόπο ζωής» της χριστιανικής Γαλλίας. Αναλυτές θεωρούν ότι εάν κερδίσουν περιφέρειες και οι δύο Λεπέν, το κόμμα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε σύγκρουση και διχασμό.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Λεπέν: Αποστολή μας η εθνική ενότητα

Πρώτο το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν σε 6 από τις 13 περιφέρειες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ