Ανησυχούν οι Τούρκοι της Γερμανίας

Ανησυχούν οι Τούρκοι της Γερμανίας

 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιο ταραχώδεις διαδηλώσεις από την ημέρα που ανέλαβε το αξίωμά του. Οι εντάσεις στην Τουρκία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και στους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία.

Η Μπερίν Άλπεκ που ζει κι εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο Βερολίνο, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους φίλους και τους συγγενείς της στην Τουρκία και δείχνει κατανόηση για την οργή των διαδηλωτών:

«Βγαίνουν στο δρόμο υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Στο μεταξύ υπάρχουν περιπτώσεις στην Τουρκία, στις οποίες οι άνθρωποι αισθάνονται ότι επιτηρούνται αυστηρά και ότι οι ελευθερίες τους βρίσκονται υπό περιορισμό», λέει η Άλπεκ στη DW.

Κατανόηση για την οργή του κόσμου στην Τουρκία δείχνει και ο Ουφούκ Γιαλτιρακλί, καθηγητής στην Ευαγγελική Ανώτατη Σχολή στο Βερολίνο, στιγματίζοντας τη στάση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης:

«Υπάρχει το CNN των ΗΠΑ που προβάλλει τις διαμαρτυρίες, ενώ ταυτόχρονα το τουρκικό CNN δείχνει ντοκιμαντέρ για ζώα. Αυτό είναι ειρωνεία».

 

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, Κενάν Κολάτ, είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες την Τουρκία. Μιλώντας στην DW έκανε λόγο για ειρηνικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά είδε να βγαίνει μαζικά στο δρόμο ο λαός και όχι μεμονωμένες ομάδες.

Ο Κενάν Κολάτ καταδίκασε απερίφραστα τη βίαιη καταστολή από πλευράς της τουρκικής αστυνομίας. Όπως μαρτυρά, «το έζησα στο πετσί μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Αν και βρισκόμουν ένα χιλιόμετρο μακριά από τα συμβάντα, τα δακρυγόνα επηρέασαν κι εμένα». Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκικών Κοινοτήτων στη Γερμανία κάλεσε την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση έναντι του Ερντογάν.

Το αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού επικρίνει, τέλος, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Βερολίνου, Μπεκίρ Γιλμάζ. «Ακόμη κι ένας Πρωθυπουργός οφείλει ορισμένες φορές να συμβιβάζεται. Ακόμη κι αν συγκεντρώνει το 50% σε εκλογές και δημοσκοπήσεις, πρέπει να ακούει όλες τις ομάδες, ώστε να μπορεί η κοινωνία να συνυπάρχει ειρηνικά», υπογραμμίζει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ