Ανησυχούν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ανησυχούν ΗΠΑ και ΟΗΕ

«Σοβαρές ανησυχίες» εξέφρασαν οι ΗΠΑ με αφορμή την έγκριση, από τις ισραηλινές αρχές, της κατασκευής περισσότερων από 1.000 νέων κατοικιών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Δεν αποδεχόμαστε τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης εποικιστικής δραστηριότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

‘Η θέση μας για τους οικισμούς δεν έχει αλλάξει. Αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο και γνωστοποιήσαμε στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ανησυχούμε σοβαρά», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι προγραμματισμένες να επαναληφθούν σε δύο ημέρες.

Η Χαρφ πρόσθεσε ότι η υπόσχεση του Ισραήλ ότι θα αποφυλακίσει ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους πριν από την έναρξη των συνομιλιών αυτών, την Τετάρτη, ήταν μια “δύσκολη απόφαση” και ένα “θετικό βήμα προς τα εμπρός”.

Από τη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Εντουάρντο ντελ Μπουέι χαρακτήρισε “παράνομους” τους οικισμούς που κατασκευάζει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η θέση του γενικού γραμματέα Μπαν Γκι-μουν όσον αφορά στους οικισμούς είναι σαφής: οι οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομοι, ήταν και συνεχίζουν να είναι παράνομοι», τόνισε.

Την Κυριακή το Ισραήλ ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή 793 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και άλλων 394 στη Δυτική Όχθη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ