Άνγκελα Μέρκελ: Οι επόμενες κινήσεις της μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία

Η Άνγκελα Μέρκελ γιόρτασε τα 50α γενέθλιά της παρακολουθώντας τη διάλεξη ενός νευροεπιστήμονα – και τα 60α της με μια συζήτηση με έναν ιστορικό.

Με βάση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters ότι καθώς μεγαλώνει, τα ενδιαφέροντά της απομακρύνονται από τις φυσικές επιστήμες, στις οποίες επικεντρώθηκε το πρώτο μέρος της καριέρας της. Τώρα στα 67 της χρόνια, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αφιερώσει τη συνταξιοδότησή της στα μεγάλα ερωτήματα κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης.

«Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οι σκέψεις μου πηγαίνουν ολοένα και πιο πολύ. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την πορεία της Ιστορίας, πώς μπορούμε να την συγκρίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο; Πώς εξελίχθηκε η Κίνα μέσα σε 2.000 χρόνια; Και η Ευρώπη;», πρόσθεσε.

Άνγκελα Μέρκελ

Τέλος η … κβαντική χημεία για την Μέρκελ

Η Μέρκελ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση έχει δώσει λίγες ενδείξεις για τα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθεί, αποχωρώντας από την καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια.

Την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι μετά την αποχώρηση της από την καγκελαρία θα διατηρήσει προσωπικό εννέα ατόμων με έξοδα του κράτους, δύο περισσότερα πρόσωπα από όσα είχε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι σχεδιάζει να παραμείνει ενεργή.

Δεν θα επιστρέψει, ωστόσο, στην κβαντική χημεία, με την οποία ασχολούνταν ερευνητικά στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν είναι πλέον ενημερωμένη αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις –αν και δήλωσε ενθουσιασμένη με το πώς εξελίχθηκε ο τομέας της.

«Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μιλώ τακτικά για τη σύνδεση ευημερίας, έρευνας και καινοτομίας –αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα κάνω επιστημονικό έργο», κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ