Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Γάζα: Έφυγαν οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς από το Κάιρο

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς υπό την επίβλεψη του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς έχουν ολοκληρωθεί για σήμερα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε και επιστρέφει στην Ντόχα του Κατάρ για διαβουλεύσεις με την ηγεσία της οργάνωσης.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ ταξιδεύει για το Τελ Αβίβ όπου στις 18:30 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Στις 20:30 έχει οριστεί να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Σε αυτές τις συνεδριάσεις αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και τα επόμενα βήματα του Ισραήλ.

Η επιστροφή δεν συνδέεται με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, είπε ανώνυμα στο Times of Israel Ισραηλινός αξιωματούχος. Ωστόσο δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επιστροφή της.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ η ισραηλινή πλευρά δεν είναι αισιόδοξη για μία ενδεχόμενη συμφωνία για εκεχειρία αφού θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι της συμφωνίας, δηλαδή πώς θα γίνει η ανταλλαγή των ομήρων, με ποια σειρά και ποιος θα αποφασίσει ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News, επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στον Ισραηλινό ηγέτη που είπε ότι η απειλή του Μπάιντεν για τη διακοπή στις παραδόσεις όπλων «σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά θάβει τη συμφωνία (με τη Χαμάς) για την απελευθέρωση των ομήρων».

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του εάν χρειαστεί

Το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν βγάζει από το τραπέζι την χερσαία επιχείρηση στην Ράφα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε έμμεση απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν που απείλησε να «παγώσει» την αποστολή όπλων στο Ισραήλ εάν προχωρήσει η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

«Καμία πίεση… δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ διαμήνυσε σήμερα σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα και στον βορρά.

Το σχόλιο αυτό έγινε σε μια τελετή στη μνήμη των Ισραηλινών θυμάτων του πολέμου. «Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: Tο κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και, επαναλαμβάνω, ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις σατανικές απειλές εναντίον μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν», πρόσθεσε.

Εντολή εκκένωσης στην Ράφα

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε περίπου 100.000 Παλαιστίνιους στην ανατολική Ράφα να απομακρυνθούν σε μια «ανθρωπιστική περιοχή», όπου θα βρουν νοσοκομεία, σκηνές και βασικές προμήθειες.

Οι Παλαιστίνιοι προειδοποίησαν ότι η περιοχή αποτελείται από γειτονιές που έχουν ήδη παρά πολλούς αμάχους και δεν έχουν βασικές υπηρεσίες.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η ζώνη εκκένωσης κάλυπτε περισσότερα από 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιείχε εννέα χώρους που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους, καθώς και τρεις κλινικές και έξι αποθήκες.

Τα φυλλάδια που πέταξαν ισραηλινά αεροσκάφη στην Ράφα υπέδειξαν στους αμάχους μια περιοχή 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται βόρεια κατά μήκος της μεσογειακής ακτής από το αλ Μαουάσι μέχρι την πόλη Χαν Γιουνίς και την κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ