Ανεστάλη η συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων στο Χαλέπι – 7 νεκροί από βομβαρδισμούς – ΦΩΤΟ

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των Σύρων ανταρτών εναντίον δύο συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού που έχουν ανακαταληφθεί, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν «από τα βλήματα όλμων των ανταρτών» εναντίον της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ, την οποία είχε ανακαταλάβει πρόσφατα ο στρατός, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, το οποίο πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι υπάρχει και έβδομος νεκρός σε άλλη συνοικία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί συγκλόνισαν σήμερα το Χαλέπι, κυρίως από το πυροβολικό του συριακού στρατού ο οποίος προσπαθεί να ανακαταλάβει τον τελευταία θύλακα των ανταρτών στην πόλη.

Ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σημείο είδε ένα άρμα μάχης του καθεστώτος να ρίχνει πυρά εναντίον των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών στο ανατολικό Χαλέπι.

Επίσης είδε αμάχους τραυματισμένους και άλλους εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «δεκάδες όλμους εναντίον των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών». «Εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας τουλάχιστον οκτώ όλμους στις κυβερνητικές συνοικίες». «Υπάρχουν θύματα, όμως όχι ακόμη απολογισμός», πρόσθεσε.

Εξάλλου αξιωματούχοι δύο οργανώσεων των Σύρων ανταρτών και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμαναν ότι το Ιράν έχει θέσει νέους όρους για την εκεχειρία στο Χαλέπι και την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από την πόλη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Τεχεράνη επιθυμεί την ταυτόχρονη απομάκρυνση των τραυματικών από τα σιιτικά συριακά χωριά Φούα και Κεφράγια που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Ένας αξιωματούχος της οργάνωσης των ανταρτών Τζάμπχα Σαμίγια που βρίσκεται στην Τουρκία εξήγησε ότι η οργάνωση έχει ενημερωθεί για τον νέο όρο.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν τώρα αποτύχει, αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να φύγουν, βρίσκουν δικαιολογίες για μια σειρά πραγμάτων. Μεταξύ αυτών είναι η Φούα και η Κεφάγια. Αλλά πρόκειται περισσότερο για πρόφαση παρά για πραγματικότητα», είπε ένας αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Πρόκειται για μια πρόφαση ώστε να αποτύχει η συμφωνία, διότι οι Ιρανοί δεν την θέλουν», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε από την πλευρά του: «Προφανώς οι Ιρανοί θέτουν όρους για την ταυτόχρονη απομάκρυνση από τη Φούα και την Κεφράγια».

«Η συμφωνία έχει ανασταλεί εξαιτίας των αντιρρήσεων των δυνάμεων του καθεστώτος και των Ιρανών», τόνισε ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ της οργάνωσης Νουρεντίν αλ Ζίνκι.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία συνήφθη μεταξύ των ανταρτών και της Ρωσίας και δεν περιλαμβάνει το Ιράν.

Μια πηγή που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς δήλωσε ότι η Δαμασκός εξέφρασε τη διαφωνία της για τον αυξημένο αριθμό των ατόμων που αναμένεται να απομακρυνθούν από το Χαλέπι.

«Η Δαμασκός θέλει επίσης έναν κατάλογο με τα ονόματα όσων θα απομακρυνθούν, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα περιλαμβάνεται μεταξύ τους κανένας φιλοκυβερνητικός όμηρος ή αιχμάλωτος», υπογράμμισε η πηγή αυτή.

Δείτε τις φωτο:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγή φωτο: Reuters

Διαβάστε επίσης:  

Καθυστερεί η έξοδος των αμάχων από το Χαλέπι

Συρία και Ρωσία υπεύθυνες για τις θηριωδίες παραστρατιωτικών στο Χαλέπι αναφέρει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ