Ινδία: Η στιγμή που ανακαλύπτουν νεκρούς τους συγγενείς τους σε κλειδωμένη πτέρυγα νοσοκομείου – Ανατριχιαστικό ΒΙΝΤΕΟ

Δριμύ κατηγορώ κατά γιατρών απευθύνουν συγγενείς ασθενών κορονοϊού οι οποίοι πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου σε κλειδωμένη νοσοκομειακή πτέρυγα. Στη δημοσιότητα έρχονται ανατριχιαστικά πλάνα από νεκρούς ασθενείς Covid που αφέθηκαν να πεθάνουν μόνοι τους χωρίς οξυγόνο, με τους συγγενείς να κατηγορούν τους γιατρούς ότι του εγκατέλειψαν. Τα πλάνα αυτά έρχονται από το ιδιωτικό νοσοκομείο Κρίτι στο Νέο Δελχί. Ήταν την περασμένη Παρασκευή γύρω στις 9 το βράδυ όταν οικογένειες ασθενών πληροφορήθηκαν ότι τελειώνουν τα αποθέματα οξυγόνου που κρατούν στη ζωή τους αγαπημένους τους. Οι συγγενείς που πληρώνουν έως και 1.000 λίρες τη μέρα για ένα κρεβάτι, είπαν ότι έτρεξαν στο νοσοκομείο αλλά το βρήκαν εγκαταλελειμμένο και τη μονάδα εντατικής θεραπείας κλειδωμένη. Ανακάλυψαν ότι οι συγγενείς τους είχαν πεθάνει όταν επιτέλους άνοιξαν οι θύρες.

Το νοσοκομείο διαθέτει 50 κλίνες Covid και σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτοί που πέθαναν ήταν από 40-80 χρονών. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι οι γιατροί και μέλη του προσωπικού κρύβονταν προσωρινά, με τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου να λέει πως “από τον φόβο μήπως χάσουν τη ζωή τους, κρύβονταν στο κυλικείο για να μην τους επιτεθούν οι συγγενείς. Πάντως, γιατροί και προσωπικό επέστρεψαν στη δουλειά τους αμέσως μετά την άφιξη της αστυνομίας. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι οι συγγενείς είχαν προειδοποιηθεί για να μεταφέρουν τους ασθενείς τους λόγω της έλλειψης οξυγόνου. “Παρά τα αιτήματά μας, κανείς δεν ήρθε πριν από τις απώλειες” σημείωσε.

Στο μεταξύ, η ινδική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών, Bachpan Bachao Andolan (BBA), εντόπισε δύο αγόρια, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, έχοντας ενημερωθεί ότι και οι δύο γονείς τους είχαν νοσήσει βαριά από covid-19 και δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν, και τότε διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν μείνει πολλές ημέρες νηστικά. Πρόκειται για μία υπόθεση από τις αυξανόμενες εκτάκτων αναγκών που αφορούν παιδιά τα οποία έχουν πληγεί από το σφοδρό κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ινδία. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει αφήσει χωρίς φροντιστή κάποια παιδιά, ειδικά σε φτωχές κοινότητες, καθώς οι γονείς τους ή άλλοι συγγενείς τους είναι βαριά άρρωστοι για να αντεπεξέλθουν ή έχουν πεθάνει.

“Επειδή ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί, το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ότι είτε τα παιδιά χάνουν τους γονείς τους ή οι φροντιστές τους νοσηλεύονται και δεν υπάρχει κανένας για να τα φροντίσει. Οι γείτονες και οι μακρινοί συγγενείς δεν θέλουν να βοηθήσουν γιατί φοβούνται μήπως μολυνθούν αντιμετωπίζοντας έτσι αυτές τις οικογένειες σχεδόν σαν απόκληρους”, είπε ο Νταναντζάι Τινγκάλ, εκτελεστικός διευθυντής της BBA. σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αγόρια για λόγους προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η BBA, της οποίας ηγείται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι, ξεκίνησε να δέχεται κλήσεις για παιδιά σε δύσκολες συνθήκες που συνδέονται με την πανδημία στις αρχές Απριλίου.

Οι υποχρηματοδοτούμενες κοινωνικές υπηρεσίες της Ινδίας παλεύουν για να αντεπεξέλθουν και σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει στιγματισμός των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να απομονώνονται. Ο όγκος των κλήσεων αυξήθηκε από τότε που ο Σατιάρτι ανέβασε στο Twitter στις 29 Απριλίου μια γραμμή βοήθειας.

Σήμερα η οργάνωση δέχεται περίπου 70 κλήσεις την ημέρα από ανθρώπους που ζητούν βοήθεια για παιδιά των οποίων οι γονείς είτε είναι νεκροί ή σοβαρά ασθενείς και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων από γονείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και θέλουν να πληροφορηθούν αν η οργάνωση μπορεί να φροντίσει τα παιδιά τους σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Απεγνωσμένες εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Ινδία, που έχει 3,57 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα κορονοϊού, κατέγραψε περισσότερες από 400.000 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 3.980 – αριθμός ρεκόρ. Οι ειδικοί λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότεροι. Πολίτες σε όλη τη χώρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη στον κόσμο, δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, οξυγόνο ή τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους και πολλοί πεθαίνουν από την έλλειψη αυτών. Απεγνωσμένες εκκλήσεις για προσφορά βοήθειας σε παιδιά εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ανάγκη για μητρικό γάλα για ένα νεογέννητο κοριτσάκι μιας ημέρας στο Δελχί. Η μητέρα της πέθανε από COVID”, ανέφερε μια από αυτές στο Twitter. Αργότερα ο ίδιος χρήστης έγραψε ότι βρέθηκε βοήθεια. Το Ίδρυμα Protsahan India, μια μκο για τα δικαιώματα των παιδιών, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα εργαζόμενοί του της πρώτης γραμμής φρόντισαν κάποια παιδιά που είχαν μείνει νηστικά για ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρες τους, του βασικού φροντιστή τους. “Ο πατέρας είναι ένας μεροκαματιάρης που και ο ίδιος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και ψυχικού τραύματος. Βοηθάμε με τρόφιμα και άμεση φροντίδα, καλύπτουμε τις ανάγκες εκπαίδευσης και προστασίας αυτών των παιδιών”, λέει η Σόναμ Καπούρ, η ιδρύτρια και διευθύντρια της Protsahan.

Στο κρατίδιο της Καρνατάκα, όπου βρίσκεται η πόλη Μπενγκαλούρου και ένα επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει ορίσει έναν αξιωματούχο για να εντοπίζει τα παιδιά που έχουν ορφανέψει εξαιτίας της COVID-19 και να διασφαλίζει ότι λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτήν την εβδομάδα το κρατίδιο αύξησε την αποστολή μηνυμάτων σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην αναζητούν βοήθεια ηλεκτρονικά από άγνωστες οργανώσεις. Στο Νέο Δελχί, η κρατική οργάνωση προστασίας των παιδιών έγραψε αυτή την εβδομάδα στην αστυνομία ζητώντας της να διερευνήσει τις καταγγελίες με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν επείγουσες υιοθεσίες. “Πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις τράφικινγκ και αγοραπωλησίας των παιδιών”, προειδοποίησε η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών του Νέο Δελχί.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.