Αναστασιάδης: Έτοιμοι για λύση

Αναστασιάδης: Έτοιμοι για λύση

Μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τον ρόλο, που καλούνται να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, απέστειλε εκ νέου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τόνισε ότι πρέπει να προωθούν την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εμπλακεί σε έναν διάλογο ουσίας για επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, σημείωσε, την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία κοινής δήλωσης, η οποία «θα καθορίζει με σαφήνεια και χωρίς ίχνος αμφισβήτησης τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες διαχρονικά και κατ΄επανάληψη καταγράφονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε επιπλέον ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η τουρκική πλευρά να σεβαστεί τις επανειλημμένες διακηρύξεις της, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, «λύση, που θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».

Έντονες επικρίσεις διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εναντίον του γγ των Ηνωμένων Εθνών. Είπε: «Είδαμε όλοι προ ημερών τον Μπαν Κι Μούν, ο οποίος λόγω της θέσης του θα έπρεπε να ήταν ο υπερασπιστής αρχών, να γίνεται ο καταπατητής τους. Δεν σέβεται αυτές τις αρχές, γιατί δεν συμφέρει στα συμφέροντα των ισχυρών της γης να τις υλοποιούν. Ενεργούν έτσι, γιατί υπολογίζουν τα πάντα με την οικονομική ισχύ».

Ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος και κατά του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Εάν είχε λίγο σεβασμό πρώτα στον εαυτό του και έπειτα στους άλλους, θα έρεπε να είχε φύγει προ διετίας» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Ντάουνερ προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Αρχιεπίσκοπος, τέλος, συνεχάρη τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τη στάση, που τηρεί στο Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ