Αμάλφι: «Ήταν στο κατάστρωμα ηλιοθεραπείας και εκτοξεύτηκε στη θάλασσα» – Πώς έγινε το δυστύχημα

Η Εισαγγελία του Σαλέρνο ερευνά την τραγική σύγκρουση μεταξύ σκαφών που σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες στην ακτή Αμάλφι, στην οποία έχασε τη ζωή της  η Αντριέν Βον. Αυτή τη στιγμή ο οδηγός του ταχύπλοου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο εγκλήματα: ανθρωποκτονία και υπαιτιότητα για ναυάγιο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει μόνο ένας ύποπτος και αυτός είναι ο Elio Persico , ο κυβερνήτης του σκάφους των εννέα μέτρων στο οποίο βρισκόταν η Αμερικανίδα τουρίστρια και η οικογένειά της και συγκρούστηκε με το ιστιοφόρο Tortuga.

Οι έρευνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο αίμα του κυβερνήτη θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τις οδηγικές του ικανότητες. Το δεύτερο είναι ακόμη πιο σημαντικό: αν ο Persico, όπως ανέφεραν ορισμένοι μάρτυρες, ήταν στο τηλέφωνο τη στιγμή της πρόσκρουσης και ως εκ τούτου αποσπάστηκε. Τρίτο στοιχείο: τροχιά και ταχύτητα του σκάφους, στην οποία ο εξοπλισμός, το GPS και το σύστημα πλοήγησης που υπάρχουν στο μηχανοκίνητο σκάφος Tortuga θα παρέχουν πληροφορίες, οι οποίες επιτρέπουν τον έλεγχο της παρακολούθησης της διαδρομής και της ταχύτητας.

Ο 30χρονος skipper

Η δυναμική

Ο εισαγγελέας Borrelli ανασυνθέτει τη δυναμική του ατυχήματος: «Το γεγονός συνέβη μπροστά στο φιόρδ Furore. Το σκάφος των 9 μέτρων κόντραρε την Τορτούγκα στην οποία διεξαγόταν γάμος. Η βοήθεια ήταν άμεση: η είδηση ​​του ατυχήματος ελήφθη στις 5.45 μ.μ., η Βον έφτασε στην προβλήτα του Αμάλφι γύρω στις 18.00 και το ασθενοφόρο ήταν εκεί στις 18.10. Η γυναίκα είχε υποστεί τέτοια τραύματα που δεν μπορούσε να νοσηλευτεί. Η Αντριέν Βον ήταν στην πλώρη του ταχύπλοου, στο κατάστρωμα ηλιοθεραπείας και πετάχτηκε στη θάλασσα».

Το σκάφος βυθίστηκε σε μια έκταση όπου στη συνέχεια μπορεί να ανακτηθεί από το Λιμενικό Σώμα. Κατά την πρόσκρουση, το Tortuga ανέφερε μόνο ένα μικρό τράνταγμα στην πλώρη: το σκάφος, κατασκευασμένο από χάλυβα, δεν υπέστη σχεδόν καμία ζημιά.

Ποια ήταν η 44χρονη που σκοτώθηκε

Η πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Bloomsbury των ΗΠΑ σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του συζύγου και των δύο μικρών παιδιών της όταν το ταχύπλοο τους έπεσε σε ιστιοφόρο ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας.

Η Adrienne Vaughan, 44 ετών, της οποίας η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τα βιβλία «Χάρι Πότερ», εκτοξεύτηκε στη θάλασσα και ένα ανατριχιαστικό βίντεο από έναν καλεσμένο στο γαμήλιο πάρτι, που γινόταν πάνω στο ιστιοφόρο δείχνει τους καλεσμένους με μαγιό να χορεύουν υπό τους ήχους του «Everybody» των Backstreet Boys όταν ξεσπά το χάος. “Τι συνέβη;” Μια γυναίκα ρωτά, καθώς ένας άνδρας με φρίκη απαντά: «Αυτό το σκάφος συγκρούστηκε μαζί μας!» 

«Ιησού Χριστέ», ένας άλλος άνδρας φωνάζει καθώς η μουσική σταματάει και οι άνθρωποι ορμούν να κοιτάξουν στα πλάγια, βλέποντας την έφηβη κόρη της 44χρονης να κολυμπάει στα κύματα ανάμεσα στα συντρίμμια.

Άλλοι στη συνέχεια είδαν την πρόεδρο των εκδόσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη στο νερό και τον σύζυγό της να την κρατά, σύμφωνα με τον Pietro Iuzzolino, μπάρμαν στο  ιστιοπλοϊκό «Tortuga». «Δεν είχε χέρι και ο αυχένας της ήταν λευκός, σαν να μην έτρεχε αίμα», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere del Mezzogiorno. «Ήταν απαίσιο».

Φωτογραφία: ansa

Ο σύζυγος της, Μάικ Γουάιτ, τραυματίστηκε επίσης. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Castiglione di Ravello, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον αριστερό του ώμο, ανέφεραν τα τοπικά δημοσιεύματα. Τα παιδιά τους – η Leanna, 14 ετών και ο Mason, 11 ετών- δεν τραυματίστηκαν σωματικά, αλλά υποστηρίζονται ψυχολογικά από ειδικούς.

«Έχουμε την εντύπωση ότι ήταν μεθυσμένος», είπε ο Iuzzolino, ο μπάρμαν, ο οποίος είδε τον οδηγό του ταχύπλοου να κάνει εμετό μετά τη σύγκρουση.

Η Βον και η οικογένειά της έφτασαν στην Ιταλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Λιγότερο από 24 ώρες πριν συμβεί η τραγωδία, ο σύζυγός της μοιράστηκε φωτογραφίες της οικογένειας να ποζάρει σε μνημεία σε όλη τη Ρώμη, όπως τη Φοντάνα ντι Τρέβι, το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Έπειτα από μια σύντομη παραμονή στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, η οικογένεια ταξίδεψε νότια, φτάνοντας στο εμβληματικό παραθαλάσσιο θέρετρο Ποζιτάνο στην ακτή του Αμάλφι κοντά στη Νάπολη. Την Πέμπτη, η Vaughan και η οικογένειά της ναύλωσαν το ταχύπλοο 29 ποδιών με έναν πλοίαρχο από την πόλη Nerano και περιόδευαν στο συναρπαστικό φιόρδ Furore, όταν το σκάφος έκανε μια απροσδόκητη στροφή 180 μοιρών και χτύπησε στο 130 ποδιών “Tortuga”.

Το μεγαλύτερο σκάφος μετέφερε 85 άτομα, μεταξύ των οποίων Γερμανοί και Αμερικανοί τουρίστες, που γιόρταζαν έναν γάμο. Ο Iuzzolino είπε ότι έφτιαχνε ένα κοκτέιλ όταν άκουσε αυτό που περιέγραψε ως “δυνατό κρότο” – και στη συνέχεια είδε τη Vaughan και την οικογένειά της μέσα στη θάλασσα. Η Vaughan σώθηκε από το νερό και μεταφέρθηκε στην ακτή, όπου οι πρώτοι ανταποκριτές πάλεψαν για να σώσουν τη ζωή της κάνοντας CPR.

Ένα ιατρικό ελικόπτερο κλήθηκε αργότερα στο σημείο για να μεταφέρει την τουρίστρια που τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά πέθανε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο 55χρονος καπετάνιος του ιστιοφόρου βρέθηκε αρνητικός σε ναρκωτικά και αλκοόλ, σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ.

Η Vaughan έγινε πρόεδρος του διάσημου Bloomsbury USA τον Σεπτέμβριο του 2021, αφού υπηρέτησε ως εκτελεστική διευθύντρια και COO για ένα έτος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ