Αλβανός ΥΠΕΣ: Το θέμα είναι πότε θα έρθουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα

«Το θέμα δεν είναι αν οι πρόσφυγες έρθουν στην Αλβανία από την Ελλάδα ή όχι, αλλά πότε θα γίνει αυτό» δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, στην ιταλική εφημερίδα της Τεργέστης Il Piccolo.

«Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά και όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα, πρόκειται μόνο για θέμα ημερών ή εβδομάδων και αυτό που είναι σαφές είναι πως όταν συμβεί αυτό, εάν δεν υπάρχει μία κοινά αποδεκτή λύση, θα πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο για την Αλβανία αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Αλβανός υπουργός.

«Λάβαμε μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σχετίζονται με ανταλλαγή πληροφοριών με τους εταίρους, μέχρι την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα, με προσεκτικότερο έλεγχο όσων περνούν τα σύνορα» τόνισε ο κ. Ταχίρι

«Όμως, δεν είναι αρκετό. Έχουμε ανάγκη από ευρωπαϊκή στήριξη, διότι δεν πρόκειται για αλβανικό ή ελληνικό πρόβλημα, αλλά για ένα κοινό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρέσβης στα Τίρανα, Aλμπέρτο Κουτίλλο, υποστήριξε ότι το διμερές μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα και θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπει την αποστολή, από την Ιταλία, οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων και ανθρώπινου δυναμικού για την εκπαίδευση των αλβανικών δυνάμεων.

«Αυτός ο εξοπλισμός, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί κατά μήκος τον ελληνοαλβανικών συνόρων και στη συνέχεια στις αλβανικές ακτές, αν καταστεί αναγκαίο», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Τιράνων

Παράλληλα, δήλωσε ότι σε αυτήν τη φάση, οι μόνοι που βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος είναι άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, με τους οποίους υπάρχει μακρά συνεργασία για την καταπολέμηση, κυρίως, της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και της τρομοκρατίας. Μία συνεργασία που επεκτείνεται, τώρα, και στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων: Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές

Φράζουν με στρατό και αστυνομία τα σύνορα, Βουλγαρία και Αλβανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ