Ακυρώθηκε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του Λούλα

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ακύρωσε την Τετάρτη την απόφαση την οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ένα από τα μέλη του και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

«Αναστέλλω την επενέργεια της απόφασης που ελήφθη σήμερα», ανέφερε ο Ζουζέ Αντόνιου Τζίας Τόφολι, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε επίσημο έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάζοντας τέλος στη νέα τροπή που όδευε να πάρει η δικαστική περιπέτεια του Λούλα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο δικαστής Μάρκου Αουρέλιου Μέλου είχε κάνει αποδεκτή μια προσφυγή, αποφαινόμενος ότι μπορούν να αποφυλακίζονται όσοι έχουν υποβάλει εφέσεις και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει — απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη της βραζιλιάνικης αριστεράς και πρώην προέδρου.

Οι δικηγόροι του Λούλα είχαν υποβάλει αμέσως αίτηση σε δικαστήριο στην Κουριτσίμπα, όπου ο πολιτικός άρχισε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας να εκτίει την ποινή κάθειρξης 12 ετών που του επιβλήθηκε τον Απρίλιο, ζητώντας να αποφυλακιστεί.

Ο Τόφολι ακύρωσε την απόφαση έπειτα από ένσταση της Γενικής Εισαγγελέα Χακέλ Ντότζι, η οποία επιχειρηματολόγησε ότι η φυλάκιση προσώπων οι εφέσεις των οποίων εκκρεμούν δεν αντίκειται προς το Σύνταγμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil.

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Λούλα θα μπορούσε να αποφυλακιστεί ακόμη και αυθημερόν.

Η απόφαση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι έγκυρη ως τη 10η Απριλίου, όταν αναμένεται να εξεταστεί στην ολομέλεια του δικαστηρίου, κατά όσα μετέδωσε το Agência Brasil.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ