Ακάρ: «Μορατόριουμ» ως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Αιγαίο

Σταθερός στο θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας μάλιστα λόγο για μορατόριουμ στο Αιγαίο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ακάρ σε συνέντευξή του στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολού, θύμισε τα γεγονότα που έχουν οδηγήσει τις δύο χώρες σε θετικό κλίμα επικοινωνίας, αναφέροντας  ότι περιμένει και άλλες θετικές εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, όπως το μορατόριουμ του καλοκαιριού, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχουν ορισμένα τρέχοντα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Ο κ. Ακάρ εξέφρασε την επιθυμία του να λυθούν τα «υπαρκτά προβλήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «στο πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό».

«Το προσεχές διάστημα, αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός», είπε ο κ. Ακάρ.  «Φυσικά, πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματα μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, ως δυο πολιτισμένες χώρες, μπορούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό», είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας , όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Τονίζοντας τη σημασία που έχει να συνεχιστεί η θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιραςπου προέκυψε μετά τους σεισμούς, ο Ακάρ είπε: «Το έργο και οι διαπραγματεύσεις μας για αυτό το θέμα συνεχίζονται… Είναι πολύ σημαντικό οι πόρτες του διαλόγου να είναι ανοιχτές. Είναι η ειλικρινής μας ευχή το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν τώρα πραγματικά θάλασσα φιλίας, με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ