Αγωνία για τους Έλληνες του Σουδάν – Πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών για αποστολή βοήθειας

Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν ,τη στιγμή που μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις.

Σουδάν – Συγκλονιστική μαρτυρία στο enikos.gr: «Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε γιατί κινδυνεύουμε να μας πυροβολήσουν»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουλάχιστον 270 νεκροί και πάνω από 2.600 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο Σουδάν, που ξέσπασαν από το Μεγάλο Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά τους 150 Έλληνες που διαμένουν στο Χαρτούμ, η αγωνία χτυπά “κόκκινο”, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δύο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δύο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος για την παρουσία και τις ανάγκες και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από την περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν.

Όπως έκανε ο ίδιος γνωστός, υπό το φως των ανωτέρω, συζητήθηκαν επίσης:

  • πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες
  • ανάγκη άμεσης ανακωχής
  • τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.​

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ