Αγκαλιές και συγκίνηση στη συνάντηση Μακρόν και Μέρκελ

“Ευχαριστώ που με δίδαξες τόσα πολλά”. Με αυτά τα λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε με συγκίνηση την “εξαιρετική πορεία” της Άνγκελα Μέρκελ δίνοντάς της, στο Vougeot (Côte-d’Or) τα διακριτικά του Grand ‘Croix de la Légion d’ honor. Την παρασημοφόρησε με τη λεγεώνα της τιμής για τη μακροχρόνια παραμονή της στην καγκελαρία και για να υπογραμμίσει τη φιλία μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας.

της Μαρίας Δεναξά

Ήταν η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ σαν καγκελάριος, στο Παρίσι.

Το Παρίσι αποκαλεί το ταξίδι αυτό της Γερμανίδας πολιτικού, «επίσκεψη Αποχαιρετισμού», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν μια προσωπική στιγμή μεταξύ του Μακρόν, της Μέρκελ και των συζύγων τους.

Μια πολύ “νηφάλια” τελετή πραγματοποιήθηκε στο Château du Clos de Vougeot, κοντά στο Beaune.

“H Γαλλία έμαθε να σε γνωρίζει, και να σε αγαπάει. Με τον πρόεδρο Σιράκ, τα πρώτα χρόνια, με τον πρόεδρο Σαρκοζί για να αντιμετωπίσετε την οικονομική κρίση και να παλέψετε για να διατηρήσετε την ακεραιότητα της ευρωζώνης, με τον πρόεδρο Ολάντ απέναντι στην τρομοκρατία και την μεταναστευτική κρίση και μαζί είχαμε να ζήσουμε αυτή την πανδημία και η Ευρώπη προχώρησε σε πολλά ζητήματα με μια γεωπολιτική ολοένα και περισσότερο αβέβαιη” ανέφερε ο Μακρόν.

“Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών εργαζόσουν για τη χώρα σου επιτυχώς, καθώς σήμερα είναι μια χώρα που ευημερεί και οικονομικά ισχυρή. Πιστή στις κατεκτημένες αξίες των τελευταίων δεκαετίων που τις σταθεροποίησες και συνέβαλες, ώστε να διατηρήσεις ενωμένη την Ευρώπη παρά όλα αυτά τα σοκ. Ελπίζω πραγματικά όλα αυτό το μάθημα που αφήνεις απέναντι και κατά όλων των ισχυρών ανέμων για να παραμείνουμε ενωμένοι, θα συνεχιστεί” υπογράμμισε.

“Σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα τόσα που μου έμαθες και που αποδέχτηκες αυτόν τον νέο και παρορμητικό πρόεδρο που ήθελε να τα ανατρέψει όλα” σημείωσε συγκινημένος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ