Αγία Σοφία: Τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν Χριστιανές τουρίστριες για τους βανδαλισμούς

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν χθες εικόνες που δείχνουν βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία.

Με αφορμή τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, χρήστες των social media ανέφεραν πως επισκέπτες «ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και τοποθετούν (μικρά κομμάτια/σκόνη) σε σακούλες  προκειμένου να τα κρατήσουν ως ενθύμια».

Οι εικόνες που δείχνουν δύο γυναίκες να παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του μνημείου και να τα τοποθετούν σε σακούλες, προκάλεσαν αίσθηση και άνοιξαν εκ νέου την συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος πριν από δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως για τις νέες εικόνες ντροπής ευθύνονται Χριστιανές τουρίστριες.

 

“Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανές τουρίστριες” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι γυναίκες της φωτογραφίας οι οποίες φορούν μαντήλες στο κεφάλι, ήταν «χριστιανές τουρίστριες» οι οποίες έξυσαν τα μάρμαρα του μνημείου, προκειμένου να πάρουν κομμάτια ως … «ευλογία».

Η Δρ Zeynep Ahunbay δήλωσε εξαιρετικά στενοχωρημένη στο CNN Turk: «Η Αγία Σοφία, η περιοχή Σουλταναχμέτ που ονομάζουμε αρχαιολογικό πάρκο, το Süleymaniye, το Zeyrek και τα τείχη της πόλης είναι οι πιο σημαντικές αξίες μας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Είμαστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση αυτών των δομών. Δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα ελέγχου και ασφάλειας στην Αγία Σοφία; Ορισμένος αριθμός επισκεπτών στην Αγία Σοφία θα πρέπει να ελεγχθεί και να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας της ιστορικής δομής. Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να επιτρέπονται σε μέρη εκτός από την περιοχή που έχει καθοριστεί ως τετράγωνος χώρος προσευχής τραβώντας ταινία γύρω από την εσωτερική αυλή. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ σημαντικό να παραμείνει η Αγία Σοφία ως μουσείο. Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου και απροσεξία και ότι οι πολίτες δυστυχώς συμπεριφέρονται με αγένεια».

Θέση για τους συνεχιζόμενους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, πήρε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Αυτά που διαβάζουμε τώρα τελευταία στις τουρκικές εφημερίδες δεν είναι ευχάριστα για τη συντήρηση, για την καθαριότητα. Υπάρχουν παράπονα διατυπωμένα από Τούρκους δημοσιογράφους. Εγώ επαναλαμβάνω ότι θα προτιμούσαμε να είναι ανοιχτό μουσείο για όλον τον κόσμο η Αγιά Σοφιά και όχι τέμενος μόνο για μουσουλμάνους».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ