Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία: Ξύνουν τοίχους και παίρνουν κομμάτια για… ενθύμια

Για νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία κάνουν λόγο αρκετά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, κυρίως αντιπολιτευόμενων. 

Με αφορμή φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media, αναφέρουν πως επισκέπτες «ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και τοποθετούν (μικρά κομμάτια/σκόνη) σε σακούλες  προκειμένου να τα κρατήσουν ως ενθύμια».

Χρήστης των social media ανήρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους. Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία…”.

«Μετά τις προκαταλήψεις που έφαγαν την πόρτα, τώρα και αυτό! Ξηλώνουν και παίρνουν ως “αναμνηστικό” τους τοίχους της Αγίας Σοφίας», αναφέρει η εφημερίδα Akşam.

«Σκανδαλώδεις ισχυρισμοί για την Αγία Σοφία! “Παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο θεωρώντας τα ιερά”», σημειώνει η ιστοσελίδα Tele1.

Όπως σημειώνει η αρχιτέκτονας Σεντά Οζέν Μπιλγκιλί, «πιστεύω πως αυτοί που αφαιρούν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι επισκέπτες και εάν υπάρξει έρευνα αυτό θα βρεθεί. Στο παρελθόν τουρίστες έπαιρναν αναμνηστικά από τα μωσαϊκά!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρέπει να επανέλθει στην Αγία Σοφία και να προστατεύσει το χώρο του ισογείου τον οποίο επισκέπτεται ο κόσμος. Η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να “προστατευθεί” με πειράματα. Είναι πραγματικά λυπηρό κάθε μέρα να διαβάζουμε μια νέα είδηση».

«Πάλι η Αγία Σοφία. Πάλι περίεργες εικόνες», τονίζει από την πλευρά της η ιστοσελίδα Odatv.  Το Odatv επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ζήτησε εξηγήσεις, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό. Επίσης, σημειώνει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το Ίδρυμα του Πορθητή που είναι αρμόδιο για την προστασία της Αγίας Σοφία και συνεπώς δεν έγινε επίσημη δήλωση.

Άλλοι ενδεικτικοί τίτλοι ΜΜΕ της Τουρκίας για την Αγία Σοφία:

Gazete Duvar: «Συλλέγουν “αναμνηστική σκόνη” από τους τοίχους της Αγίας Σοφίας.

Ιστοσελίδα Sondakika: «Μόνον αυτό είχε μείνει που δεν είχαν κάνει στην Αγία Σοφία: ξύνουν τους τοίχους και πηγαίνουν σπίτι με σακούλες»

Ιστοσελίδα Internet haber: «Παράξενες εικόνες από την Αγία Σοφία! Τώρα ξύνουν τους τοίχους και πηγαίνουν (την σκόνη) στο σπίτι τους», με την προσθήκη πως «σχεδόν συναγωνίζονται στο να καταστρέφουν το τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Πηγή: sigmalive.com

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ