Αγία Σοφία: Σάλος με την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης

Σάλο προκαλεί στην Τουρκία η καταστροφή στην Αγία Σοφία και συγκεκριμένα στην Αυτοκρατορική Πύλη που μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, επικρίνει εντονότατα την εικόνα από τις ζημιές που έχει υποστεί η ιστορική πύλη, κάνοντας λόγο για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα». Στον χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης καθώς και ιστορικοί Τέχνης, οι οποίοι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές και προέβησαν σε ανάρτηση στα social media.

Ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στις Aρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητεί βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί». Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά στον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν μέρος της πύλης.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τ/υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε ότι «η Τουρκία, όπως πάντα, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

Από τη μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας, είναι ανοικτό δωρεάν για κάθε μουσουλμάνο που θέλει να κάνει εκεί την προσευχή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ