Αγία Σοφία: Σάλος για τη μετατροπή ιστορικής δεξαμενής νερού σε… παπουτσοθήκη – Η απάντηση της τουρκικής Διεύθυνσης Πολιτισμού

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ανάρτηση που είχε κάνει ο Τούρκος αρχαιολόγος, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστάι με τη φωτογραφία που απεικόνιζε σπασμένη οθωμανική δεξαμενή νερού στην Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε… παπουτσοθήκη.

Μετά τις αντιδράσεις η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εικόνα «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίμαχη φωτογραφία είναι παλιά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τονίζει πως το σπασμένο κάλυμμα αποτελεί επιλογή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν πρόκειται για οθωμανική δεξαμενή νερού, αλλά για μαρμάρινο πιθάρι της ίδιας περιόδου, από το οποίο αποκολλήθηκε κομμάτι στο κάλυμμα που είχε προστεθεί νεότερα από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση: «από την έρευνα προέκυψε πως το νεότερο κομμάτι, από χαλκό, αποκόπηκε από το γνήσιο τμήμα του καλύμματος και αποφασίστηκε στη συνέχεια -σύμφωνα με μεθόδους συντήρησης που είναι γνωστές και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο- να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση χωρίς νέα προσθήκη στο χάλκινο κάλυμμα του μαρμάρινου πιθαριού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ