Αυτοί είναι οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ – Ποιους διόρισε ο Τραμπ

Διεθνή σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση των εννέα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι οποίοι, με πλειοψηφία  6-3, αποφάσισαν να απαγορεύσουν στις ΗΠΑ το δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Στο διάγγελμά του για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στράφηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο τέως πρόεδρος Τραμπ, με τον διορισμό τριών νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, ανέτρεψε τις ισορροπίες, υπέρ των συντηρητικών.

Με τη σημερινή του σύνθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πολύ πιθανό ότι θα εξετάσει τυχόν προσφυγές και γι’ άλλα κοινωνικά δικαιώματα, “στα μελλοντικά θέματα” που αφορούν την ιδιωτική ζωή, όπως έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, στο σημείωμά του που συνοδεύει την απόφαση. Ο Τόμας έγραψε ότι σε αυτά τα θέματα  «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία».

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ο Τζον Ρόμπερτς, (ο πρόεδρος)

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Γεννήθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, στις 27 Ιανουαρίου 1955. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ.

Υπηρέτησε στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1979-1980 και ως νομικός υπάλληλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν γίνει πρόεδρος.

Διετέλεσε Ειδικός Βοηθός του Υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από το 1981 έως το 1982, Αναπληρωτής Σύμβουλος του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, και Κύριος Αναπληρωτής Γενικός Δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ουάσιγκτον, D.C.

Διορίστηκε στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Κολούμπια το 2003. Ο Πρόεδρος George W. Bush τον όρισε ως Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, και πήρε τη θέση του στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Ο Κλάρενς Τόμας (θέλει να καταργηθούν κι άλλα δικαιώματα)

O Κλάρενς Τόμας

Γεννήθηκε στην κοινότητα Pinpoint κοντά στη Σαβάνα της Τζόρτζια στις 23 Ιουνίου 1948. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Yale. Υπηρέτησε ως δικηγόρος στο Μιζούρι, και στη συνέχεια ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι, 1974-1977.

Υπηρέτησε ακόμα ως Βοηθός Γραμματέας για τα Πολιτικά Δικαιώματα, στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ.

Το 1990 μπήκε στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Πρόεδρος Μπους τον όρισε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση του στις 23 Οκτωβρίου 1991.

Ο Στίβεν Μπρέγιερ,

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις 15 Αυγούστου 1938. Εχει φοιτήσει στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ, του Magdalen College της Οξφόρδης και και του Χάρβαρντ (Νομική Σχολή). Έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Βοηθός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Αντιμονοπωλιακή Δικαιοσύνη), ως Ειδικός Σύμβουλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας των ΗΠΑ, 1974–1975, και ως επικεφαλής σύμβουλος της επιτροπής, 1979-1980. Ήταν Επίκουρος Καθηγητής, Καθηγητής Νομικής και Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Υπηρέτησε και αυτός στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος Κλίντον τον όρισε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση του στις 3 Αυγούστου 1994.

Ο Σάμιουελ Αλίτο

Γεννήθηκε στο Trenton του New Jersey. Υπηρέτησε ως νομικός υπάλληλος για τον Leonard I. Garth του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Διετέλεσε Βοηθός Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ και Βοηθός του Γενικού Δικηγόρου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ήταν Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, 1985-1987 και Εισαγγελέας των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον όρισε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση του στις 31 Ιανουαρίου 2006.

Η Σόνια Σοτομαγιόρ

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 25 Ιουνίου 1954. Απέκτησε πτυχίο από το Πρίνστον, αποφοίτησε με έπαινο και είναι μέλος του Phi Beta Kappa.

Έχει πάρει την υψηλότερη ακαδημαϊκή διάκριση που απονέμει το Πρίνστον σε προπτυχιακό φοιτητή. Το 1979, κέρδισε J.D. από το Yale Law School όπου υπηρέτησε ως συντάκτρια του Yale Law Journal.

Υπηρέτησε ως Βοηθός Εισαγγελέας στην Επαρχιακή Εισαγγελία της Νέας Υόρκης από το 1979 έως το 1984. Το 1991, ο Πρόεδρος George H.W. Ο Μπους την πρότεινε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, και υπηρέτησε εκεί από το 1992 έως το 1998.

Το 1997, προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Εφετείο των ΗΠΑ για το δεύτερο κύκλωμα, όπου υπηρέτησε από το 1998 έως το 2009. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την υπέδειξε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 26 Μαΐου 2009 και ανέλαβε αυτόν τον ρόλο στις 8 Αυγούστου 2009.

Η Έλενα Κάγκαν

Η Έλενα Κάγκαν

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη της Νέας Υόρκης στις 28 Απριλίου 1960. Φοίτησε στο Πρίνστον, στην Οξφόρδη και στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μετά από σύντομη δικηγορία σε δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον, έγινε καθηγήτρια νομικής, πρώτα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και αργότερα στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Υπηρέτησε επίσης για τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση Κλίντον, ως Αναπληρωτής Σύμβουλος του Προέδρου και στη συνέχεια ως Αναπληρώτρια Βοηθός του Προέδρου για την Εσωτερική Πολιτική.

Το 2009, ο Πρόεδρος Ομπάμα την υπέδειξε ως Γενικό Δικηγόρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος την υπέδειξε ως Αναπληρωτή Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 10 Μαΐου 2010. Έλαβε τη θέση της στις 7 Αυγούστου 2010.

Ο Νιλ Γκόρσατς

Γεννήθηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο. Είναι πτυχιούχος του Κολούμπια, της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και πτυχιούχος της Οξφόρδης. Υπηρέτησε ως νομικός υπάλληλος, αλλά δούλεψε και σε ιδιωτικό ιατρείο.

Ήταν Κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης. Διορίστηκε στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών για το δέκατο κύκλωμα το 2006. Υπηρέτησε στη Μόνιμη Επιτροπή για Κανόνες Πρακτικής και Διαδικασίας της Δικαστικής Διάσκεψης των ΗΠΑ και ως πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τους Κανόνες Εφετείου.

Δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ τον πρότεινε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση του στις 10 Απριλίου 2017.

Ο Μπρετ Κάβανο

Brett Kavanaugh

Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον. Πήρε πτυχίο από το Yale College και από το Yale Law School το 1990. Υπηρέτησε ως νομικός υπάλληλος στο Εφετείο των ΗΠΑ.

Το 1992-1993 ήταν δικηγόρος στο Γραφείο του Γενικού Δικηγόρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 1994 έως το 1997 και για μια περίοδο το 1998, ήταν Αναπληρωτής Σύμβουλος στο Γραφείο Ανεξάρτητων Συμβούλων. Υπήρξε συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο της Ουάσιγκτον, DC.

Από το 2003 έως το 2006, ήταν Βοηθός του Προέδρου και Υπουργός Επιτελείου του Προέδρου Μπους. Διορίστηκε δικαστής του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Κολούμπια το 2006. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ τον πρότεινε ως Αναπληρωτή Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση του στις 6 Οκτωβρίου 2018.

Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ

Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Έλαβε πτυχίο B.A. από το Rhodes College kai και είναι πτυχιούχος από τη Νομική Σχολή της Notre Dame. Έκανε δύο χρόνια πρακτική στο Ιδιωτικό Δίκαιο στην Ουάσιγκτον, DC. Έγινε καθηγήτρια νομικής και Διορίστηκε δικαστής του Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Έβδομο Κύκλο το 2017. Πρόεδρος Ντόναλντ Ο Τζ. Τραμπ την υπέδειξε ως αναπληρωτή δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πήρε τη θέση της στις 27 Οκτωβρίου 2020.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ