Αυστρία: Βαριές κατηγορίες και σκληροί χαρακτηρισμοί στο τελευταίο ντιμπέιτ

Βαριές κατηγορίες και σκληροί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν εκτοξεύτηκαν στο χθεσινό -τελευταίο- τηλεοπτικό ντιμπέιτ εν όψει των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, που διεξήχθη μεταξύ του υποψηφίου της άκρας δεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και του πρώην ηγέτη των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που συνολικά έχει κρατήσει σχεδόν έναν χρόνο, οι δύο υποψήφιοι φάνηκαν να χάνουν την υπομονή τους και αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες: από το ότι ο ένας θέτει σε κίνδυνο την αυστριακή οικονομία ως το ότι ο άλλος επιδόθηκε σε κατασκοπεία.

«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, ανεξάρτητο υποψήφιο, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής. «Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν.

Ο Χόφερ κατηγόρησε των υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος, κάτι στο οποίο ο Φαν ντερ Μπέλεν απάντησε «αυτό είναι γελοίο… είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό».

Ο Χόφερ κατηγόρησε εξάλλου τον Φαν ντερ Μπέλεν πως λέει ψέματα όσον αφορά τη στάση του για την υπηρεσία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Ο συντονιστής της τηλεμαχίας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ÖRF προσπάθησε επίμονα να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά οι δύο υποψήφιοι επέμειναν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και εκτυπωμένες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε πολύ επιθετικό ύφος.

Αναφερόμενος στη δήλωση ενός στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Φαν ντερ Μπέλεν μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Χόφερ περιέγραψε την κίνησή του αυτή με τον όρο «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Φαν ντερ Μπέλεν επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του ναζί.

Ο Φαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με οριακή διαφορά τον περασμένο Μάιο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής ο Χόφερ θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το πρωτοσέλιδο της Liberation για την απόφαση του Ολάντ – ΦΩΤΟ

Ατμομηχανή του 1970 ξεπερνούσε την ταχύτητα σύγχρονων τρένων – ΦΩΤΟ

Εκτός ελέγχου μη επανδρωμένο ρωσικό σκάφος που μετέφερε εφόδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ