Αφγανιστάν-Επιτεύχθηκε συμφωνία για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων

Αφγανιστάν-Επιτεύχθηκε συμφωνία για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων

Μια συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά και Άσραφ Γάνι, που έριζαν για τη νίκη με φόντο τις καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 14ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τις συνομιλίες που είχε με τους δύο άνδρες.

Η νέα καταμέτρηση έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει σε διάστημα 24 ωρών, είναι ωστόσο πιθανόν να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου η οποία είχε προγραμματισθεί για τη 2α Αυγούστου θα αναβληθεί.

«Και οι δύο υποψήφιοι δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν και να συμμορφωθούν με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και πλέον διεξοδικής επαλήθευσης. Κάθε ψηφοδέλτιο που ερρίφθη θα επαληθευτεί» είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τους δύο υποψηφίους.

«Αυτή είναι ενδεχομένως η ισχυρότερη ένδειξη από τους δύο υποψηφίους της επιθυμίας τους να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στη διαδικασία».

«Η νέα καταμέτρηση θα διεξαχθεί σε συμφωνία με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα» υπογράμμισε ο Κέρι.

«Την επαλήθευση θα επιβλέπουν διεθνείς παρατηρητές με τον τρόπο που πρότεινε η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, κάθε μία από τις ομάδες των υποψηφίων θα παράσχουν κοινή επίβλεψη της επανακαταμέτρησης».

Σε μια επίδειξη ενότητας έπειτα από μήνες διαπληκτισμών, ο Γάνι φίλησε τον Αμπντουλά στο μάγουλο αφού απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους.

«Από τη στιγμή που συμφωνήσαμε για μια 100% επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων ζητάω από τον πρόεδρο Καρζάι να αναβάλει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης» επισήμανε ο Αμπντουλά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανακοινώσεις των υποψηφίων, υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί μετά τη νέα καταμέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ