«Αδρανείς με τη Χρυσή Αυγή»

«Αδρανείς με τη Χρυσή Αυγή»

 

«Δαρμένος σαν σκυλί» είναι ο τίτλος άρθρου του διευθυντή της οργάνωσης Human Rights Watch και υπεύθυνου για Ευρώπη και Ασία, Χιουτζ Γουίλιαμσον, στη γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην ξενοφοβία στην Ελλάδα.

Ο Χιουτζ Γουίλιαμσον εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία που συνεχώς αυξάνεται καθώς και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ενώ τονίζει ότι «οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

«Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές εντάσεις ταλανίζουν τη χώρα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή» σημειώνει ο κ. Γουίλιαμσον, σχολιάζοντας ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα που εν μέρει έχουν σχέση με τους αμέτρητους μετανάστες που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα».

Ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch αναφέρει επίσης ότι εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών, υπάρχει και μια άλλη κρίση που εύκολα παραβλέπεται: «Η ρατσιστική βία κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάτι φέτος, σε συνεργασία με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες αποτελούν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι αυτών των πράξεων βίας, συνήθως δεν τιμωρούνται. Ούτε η αστυνομία, ούτε τα άλλα θεσμικά όργανα του κράτους καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για να παρουσιαστούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή η ατιμωρησία καταστρέφει την ψευδαίσθηση ότι στην Ευρώπη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, βασιλεύουν η ανεκτικότητα και η ειρήνη”, προσθέτει.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στην γνωστή υπόθεση με τον Αιγύπτιο εργάτη αρτοποιείου που το Νοέμβριο του 2012 βασανίστηκε από το αφεντικό του και κάποιους συνεργούς του όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του.

«Αφού πήγε σε ένα νοσοκομείο, η αστυνομία τον συνέλαβε λόγω της έλλειψης του δελτίου ταυτότητας» επισημαίνει ο Γουίλιαμσον. 

«Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα -κάποιοι κάποιοι εκ των οποίων σε ηγετικές θέσεις- θα προτιμούσαν να αγνοήσουν αυτή την πτυχή της κρίσης. Κατά την άποψή τους, η χώρα έχει πάρα πολλά προβλήματα ούτως ή άλλως. Πιστεύουν ότι η φυλετική βία θα υποχωρήσει από μόνη της, όταν το ελαττωματικό οικονομικό σύστημα ασύλου τελικά ρυθμιστεί και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτές οι δικαιολογίες μπορεί να έχουν μια δόση αλήθειας, αλλά κρύβουν το ότι η μισαλλοδοξία στη χώρα αυξάνεται και κατευθύνεται προς άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι» αναφέρει κ. Γουίλιαμσον.

«Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί φαίνεται να παραμένουν με συνέπεια αδρανείς, διότι φοβούνται μια αντίδραση του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σχεδόν κανείς να μην παίρνει θέση απέναντι στη μαζική ξενοφοβία. Όταν παρουσιάσαμε τα ευρήματά μας στη Βουλή των Ελλήνων για την ξενοφοβική βία το Νοέμβριο του 2012, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα όπως οι κατσαρίδες» τονίζει κλείνοντας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ