Αδελφή τραυματία στο Σουδάν: «Αν δεν φύγουν από εκεί θα πεθάνουν» – Τι λέει στο enikos.gr

Σοκάρουν οι δηλώσεις της αδελφής του ενός εκ των δύο Ελλήνων τραυματιών στο Σουδάν, η οποία μίλησε στο enikos.gr.

Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ για την κατάσταση στο Σουδάν: «Ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των Ελλήνων»

Του Μίλτου Σακελλάρη 

«Πρέπει οι δυο τραυματίες να φύγουν άμεσα από εκεί. Θα πεθάνουν αν συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να απεγκλωβιστούν. Πρέπει να φύγουν από εκεί. Σώθηκαν από θαύμα», μας είπε η αδελφή του τραυματία, που πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μακρόν για Ουκρανία, Κίνα, Σουδάν

«Είμαι εξοργισμένη. Προχθές που βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο ήταν παρατημένοι σε αναπηρικά καροτσάκια μόνοι τους οι δύο τραυματίες με τον γιο του ενός και δύο-τρεις Φιλιππινέζους που δεν συνοδεύονταν. Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και δεν πήγε κανείς να τους πάρει», τόνισε και συνέχισε: «Αν δεν ήταν οι δύο καλύτεροί τους φίλοι εκεί αυτή τη στιγμή να πληρώσουν εξωφρενικό ποσό για να πάει να τους πάρει, αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει προχθές στο νοσοκομείο».

Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, ο αδελφός της είναι σε ασφαλές σημείο εκτός Χαρτούμ, όμως, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθούν από εκεί άμεσα. Δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί. Το νοσοκομείο που ήταν βομβαρδίστηκε. Κινδύνευσαν. Δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο δεν υπάρχει τίποτα εκεί! Πρέπει κάτι να γίνει», ανέφερε.

Σουδάν: «Πίνω νερό από τον Νείλο» – Συγκλονιστική ανταπόκριση του BBC εν μέσω βομβαρδισμών

«Ήμασταν μέσα στην ελληνική κοινότητα και επειδή είχαμε λειτουργία εκείνη την ώρα στην εκκλησία, βγήκαμε εγώ και ο φίλος μου -το άλλο το παλικάρι που έχει χτυπήσει- πήγαμε να ενημερώσουμε τον δέσποτά μας και τον πρόεδρο, που ήταν στην εκκλησία, ότι καλύτερα να φύγουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί μόλις είχε ξεκινήσει ο σαματάς. Στην επιστροφή, όπως γυρνάγαμε στα σπίτια μας, εμείς μένουμε μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε αυτή η οβίδα. Tώρα, ήταν από τανκς; Δεν πολύ κατάλαβα, να σας πω την αλήθεια, όλα έγιναν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες στο OPEN ο ένας από τους δύο τραυματίες και συνέχισε: «Δυστυχώς δεν έχουμε υποβληθεί σε επέμβαση, γιατί δεν μπορούν οι γιατροί να φτάσουν στο νοσοκομείο. Μας έχουν απλά εδώ, μας έχουν δέσει τα πόδια και με γύψο και με γάζες».

Συγγενής του ενός εκ των δύο τραυματιών περιέγραψε στο enikos.gr τι ακριβώς συνέβη: «Άρχισε να φωνάζει. Είχε σηκωθεί πάνω. Μας είπε “εγώ τέλειωσα”. Τρέξαμε και τους τραβήξαμε μέσα. Φωνάξαμε έναν άλλο άνθρωπο και έναν γιατρό. Ήρθαν του έδεσαν τα πόδια για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά του και στα πόδια του. Στο αριστερό του πόδι. Ο φίλος του είχε χτυπηθεί στο αριστερό. Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη. Περιμένουν γιατρό».

Οι οδομαχίες συνεχίζονται με τέσσερις Έλληνες να παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με ακόμη 11 άτομα μέσα στη Μητρόπολη στο Σουδάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στη Μητρόπολη, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι πέραν των Ελλήνων, ανησυχούν και για τις προμήθειες που λιγοστεύουν.

«Πυροβολισμοί, πετάνε σφαίρες πολλές, δεν ξέρω αν ακούτε, γιατί μέχρι τώρα χτυπάνε. Η ψυχολογία μου, να σας πω την αλήθεια, χθες ήταν πάρα πολύ χάλια. Σκεφτόμουν όλη τη νύχτα πώς θα βγούμε από τη Μητρόπολη. Είμαστε εδώ και άλλα 15 άτομα από την εκκλησία, που είχαν έρθει από το Σάββατο στις 9:30 το πρωί, εγκλωβισμένοι μέσα στη Μητρόπολη», δήλωσε στο enikos.gr, η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

«Δεν περιγράφεται πώς είμαστε. Δηλαδή δύσκολα, δύσκολα. Δεν περιγράφεται με λόγια. Μόνο πυροβολισμούς. Όχι πυροβολισμούς, οι πυροβολισμοί είναι το ελάχιστο. Βόμβες, ρουκέτες, το ακούτε, το ακούτε και εσείς. Το νερό είναι κομμένο, το ρεύμα είναι κομμένο, το ίντερνετ κομμένο. Μόνο με προσευχή, τίποτα άλλο», τόνισε επίσης στο enikos.gr, ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον Μητροπολίτη του Σουδάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ