Σουδάν: «Πίνω νερό από τον Νείλο» – Συγκλονιστική ανταπόκριση του BBC εν μέσω βομβαρδισμών

Η δίψα στους 40 βαθμούς υπό σκιά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των αμάχων στον εμφύλιο που μαίνεται στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα του οποίου οι κάτοικοι πάνε στον Νείλο για να μαζέψουν νερό και να πιούν.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Χαρτούμ, Μοχάμεντ Οσμάν, διηγείται πώς άφησε το σπίτι του και πήγε στον Νείλο και ο ίδιος για να πάρει νερό. «Μετά από έξι ημέρες σκληρών μαχών που σταμάτησαν την κανονική ζωή στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, έφυγα από το σπίτι μου για πρώτη φορά. Αν και ακούω ακόμα εκρήξεις και πυροβολισμούς σε όλη την πόλη, δεν είχα άλλη επιλογή. Έχουμε ξεμείνει από νερό. Έτσι οδήγησα μέχρι τον Νείλο», λέει ο Οσμάν και συνεχίζει:

«Έχουμε κλειστεί στο σπίτι με τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Συγκρούσεις έγιναν κοντά στο σπίτι μου. Όταν ακούμε βομβαρδισμούς κρυβόμαστε κάτω από τα έπιπλα για να προσπαθήσουμε να προστατευτούμε. Ο βομβαρδισμός έπληξε βασικές υποδομές, όπως σωλήνες νερού. Έτσι, δεν έχουμε τρεχούμενο νερό και η παροχή ρεύματος και ίντερνετ κόβεται και επανέρχεται. Πήγα λοιπόν σε ένα κοντινό κατάστημα για να προσπαθήσω να αγοράσω νερό και είδη πρώτης ανάγκης – αλλά το κατάστημα ήταν κλειστό. Πολλές οικογένειες, όπως και η δική μου, βρίσκονται στην ίδια θέση – κολλημένες στα σπίτια τους για μέρες, χωρίς νερό και φαγητό.  Έτσι αποφάσισα να ρισκάρω το ταξίδι σε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο αναζητώντας πόσιμο νερό. Μπήκα στο αυτοκίνητο και βγήκα στον δρόμο. Τα περισσότερα πρατήρια είναι κλειστά και οι τιμές αυξάνονται. Αλλά έχω καύσιμα. Έχω κάνει ρεπορτάζ από το Σουδάν για σχεδόν δύο δεκαετίες.»

White Nile
Οι διψασμένοι Σουδανοί χρησιμοποιούν αυτοσχέδια δοχεία για να γεμίσουν με λασπωμένο νερό από τον Λευκό Νείλο, μεγαλύτερες αυτοσχέδιες δεξαμενές,, ώστε να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού. Στο βάθος μαίνονται οι συγκρούσεις.

«Ο θάνατος παντού γύρω μας»

«Έχω καλύψει διαμαρτυρίες και στρατιωτικά πραξικοπήματα στο παρελθόν, αλλά αυτή η κάλυψη είναι η πιο δύσκολη γιατί συμβαίνει ακριβώς στους δρόμους γύρω μου. Νιώθουμε ότι ο θάνατος είναι παντού γύρω μας. Καθώς κατευθύνομαι προς το ποτάμι, ομάδες ανθρώπων, όπως εγώ, συρρέουν σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι ένα από τα μέρη όπου οι άνθρωποι μαζεύουν νερό. Έρχονται εδώ για να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν πράγματα και να πάρουν πόσιμο νερό.  Σε αυτό το τμήμα του Σουδάν ο Λευκός και ο Μπλε Νείλος κινούνται παράλληλα πριν αναμειχθούν για να σχηματίσουν τον Νείλο, ο οποίος συνεχίζει την πορεία του προς την Αίγυπτο.

Καθώς στέκομαι στη δυτική όχθη του Λευκού Νείλου,  στο Fatehab, του Omdurman, μπορώ να δω στο βάθος λοφία καπνού να αναδύονται από τη ζώνη μάχης, όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται παρά την υπόσχεση για 24ωρη κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές.  Οι άνθρωποι που έχουν έρθει για να πάρουν νερό, πόσιμο, αλλά και για κάθε χρήση διηγούνται πόσο δύσκολη είναι αυτή η εβδομάδα με τις σκληρές μάχες, ειδικά τώρα που είναι Ραμαζάνι. Λένε ότι οι διακοπές νερού, μετά από μεγάλες περιόδους ξηρασίας τους έχουν καταβάλλει», λέει ο ανταποκριτής του BBC, και πάει στον κόσμο για να κάνει ρεπορτάζ.

«Ήρθαμε εδώ για να μαζέψουμε νερό από το ποτάμι, καθώς το νερό μας έχει κοπεί τελείως. Κόπηκε και το ρεύμα, είμαστε στο σκοτάδι. Οι άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά, πραγματικά, ενώ όλοι νηστεύουν. Ακόμα και οι γυναίκες και τα παιδιά βοηθούν», εξηγεί ένας άνδρας.  Μια άλλη γυναίκα μου λέει πώς τα βρίσκει δύσκολα, ειδικά σε αυτή τη ζέστη των 40 C.
“Σας ορκίζομαι ότι κάνει τόσο ζέστη και δεν έχουμε νερό, πρέπει να καθίσουμε έξω. Τι έγινε με αυτή τη χώρα; Δεν υπάρχει ρεύμα εδώ και πέντε μέρες. Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα”, λέει η γυναίκα.

women in nile

«Οι άνθρωποι μαζεύουν το νερό, άλλοι σε μικρούς κουβάδες, τους οποίους μεταφέρουν, άλλοι σε μεγάλα δοχεία, σε καρότσια με ρόδες για να διευκολύνουν τη μεταφορά, που συχνά τα σέρνουν γαϊδούρια. Όλοι τείνουν να βράζουν το νερό πριν το καταναλώσουν, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι εντελώς καθαρό», συνεχίζει την ανταπόκρισή του ο Μοχάμεντ Οσμάν.
Ευτυχώς δεν έχει κοπεί το νερό σε όλες τις γειτονιές κι έτσι κάποιοι πάνε σε αυτές για να γεμίσουν τα μπουκάλια τους, γράφει ο ανταποκριτής του BBC.

 Το νερό του Νείλου

To 2017 η κυβέρνηση του Σουδάν και η UNICEF είχαν αναφέρει ότι η κατάσταση του νερού στον Νείλο είναι τέτοια που δεν αναφέρεται σοβαρή μόλυνση, ωστόσο είχε προειδοποιήσει ότι πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς οι κίνδυνοι για την υγεία από το νερό».

Σύμφωνα με την τότε προειδοποίηση οι κίνδυνοι οφείλονταν στην αύξηση του πληθυσμού γύρω από τον Νείλο, στο προβληματικό δίκτυο αποχέτευσης, στην αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην άντληση νερού για γεωργική χρήση.

(Πηγή: BCC)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ