Βρετανία: Πολιτική θύελλα μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για εκφοβισμό – Μίνι ανασχηματισμός

Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης αναγκάστηκε να προχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, Ρίσι Σούνανκ, μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για εκφοβισμό των συνεργατών του.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν ανέλαβε νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα αναλάβει ο Άλεξ Τσοκ. Ο Τσάλκ είναι βουλευτής του Τσέτενχαμ από το 2015 και ως τώρα ήταν υφυπουργός Άμυνας. Ο Ντάουντεν, είναι από τους πιο στενούς πολιτικούς συνεργάτες και φίλους του Σούνακ.

Ο νέος αντιπρόεδρος
Ο νέος αντιπρόεδρος Όλιβερ Ντάουντεν

Ο ανασχηματισμός κρίθηκε αναγκαίος μετά τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση του παραιτηθέντος Ράαμπ. Η απώλεια και τρίτου υψηλόβαθμου αξιωματούχου λόγω προσωπικής συμπεριφοράς τους τελευταίους έξι μήνες θα πλήξει τις προσπάθειες του Σούνακ να αναζωογονήσει το Συντηρητικό Κόμμα και προκαλεί μεγάλη αμηχανία καθώς εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβριο με την υπόσχεση μιας κυβέρνησης ηθικής ακεραιότητας.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του έκανε bullying στους συνεργάτες του. Η έκθεση ανέφερε ότι Ράαμπ είχε «ταπεινώσει το προσωπικό» και ενήργησε με «εκφοβιστικό» και «προσβλητικό» τρόπο.  Ο Ράαμπ απάντησε ότι η έρευνα είχε ελαττώματα  και ότι η διαδικασία ήταν άδικη.

Chalk
O Άλεξ Τσοκ, νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι σωστά έκανε ο Ράαμπ και παραιτήθηκε, αλλά υπάρχουν πράγματι “ελαττώματα” στη διαδικασία της έρευνας. Στη συνέχεια ο Σούνακ συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε από τους υπουργούς του να εξετάσουν τους τρόπους για το «πώς μπορούμε να μάθουμε καλύτερα να χειριζόμαστε ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει αυτή η έρευνα», εννοώντας την έρευνα για τον Ράαμπ.  Όπως είπε χρειάζεται να εξετάσουν όλοι “πώς εγείρονται έγκαιρα οι ανησυχίες για τις εργασιακές πρακτικές και πώς αυτές αντιμετωπίζονται”. Ο εκπρόσωπος του Σούνακ είπε ότι αυτό ήταν προς το συμφέρον τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπουργών.

Η παραίτηση

Ο Ράαμπ υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργού πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έκθεσης. Η αποχώρησή του είναι ένα πλήγμα για τον Σούνακ μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών για δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.  Ο δικηγόρος Άνταμ Τόλι Κ.Σ.  ερευνούσε επί μήνες τις καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος του Ράαμπ από εργαζόμενους σε κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για εκφοβισμό. Την έρευνα είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός τον Νοέμβριο μετά τις οκτώ επίσημες καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος του από κυβερνητικούς αξιωματούχους στα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και στο υπουργείο αρμόδιο για το Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έλαβε το πόρισμα της έρευνας χθες Πέμπτη. Σε επιστολή του προς τον Σούνακ, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Ράαμπ εκτίμησε ότι η έρευνα δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Οι ισχυρισμοί του Ράαμπ

«Θα ενθαρρύνει τις ψευδείς καταγγελίες εις βάρος υπουργών και θα αποθαρρύνει όσους ηγούνται της αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησής σας και τελικά του βρετανικού λαού», σημείωσε στην επιστολή του.  «Ζήτησα να διεξαχθεί έρευνα και είχα δεσμευθεί ότι θα παραιτηθώ, αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εκφοβισμός (εκ μέρους μου). Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρήσω τον λόγο μου», υπογράμμισε ο Ράαμπ. Ο ίδιος αναφέρει ότι η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν έβρισε, φώναξε ή εκφόβισε κάποιον σωματικά στη διάρκεια τεσσεράμισι ετών. Παράλληλα απορρίφθηκαν όλες τις καταγγελίες εις βάρος του, «εκτός από δύο», τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «ψευδείς».
Στην επιστολή του ο Ράαμπ υπογραμμίζει ότι «οι υπουργοί θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν άμεση επίβλεψη στους ανώτερους αξιωματούχους σε περιπτώσεις κρίσιμων διαπραγματεύσεων». Σε απαντητική του επιστολή ο Σούνακ είπε πως αποδέχεται την παραίτηση του Ράαμπ με βαθιά λύπη, αλλά είπε πως είναι σημαντικό οι υπουργοί να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Ράαμπ δεν είχε σημαντικές εξουσίες, ωστόσο ήταν στενός συνεργάτης του Σούνακ και τον είχε βοηθήσει να ξεκινήσει την εκστρατεία του για τον πρωθυπουργικό θώκο το περασμένο καλοκαίρι. Η  παραίτησή του δεν θα βελτιώσει την αντίληψη της κοινής γνώμης για την κυβέρνησή του μετά τη γεμάτη σκάνδαλα θητεία του Μπόρις Τζόνσον και τις χαώδεις οικονομικές πολιτικές της που οδήγησαν στην πτώση τη Λιζ Τρας έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες.

Η αντιπολίτευση και οι προηγούμενες απομακρύνσεις

Ο Κιρ Στόρμερ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε τον Σούνακ για «αδυναμία» επειδή αντί να απολύσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του τον άφησε να παραιτηθεί. Πρόκειται για τον τρίτο υπουργό που απομακρύνεται από την κυβέρνηση Σούνακ: Ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για εκφοβισμό. Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός απέπεμψε τον επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι αφού παραβίασε τον υπουργικό κώδικα αποκρύπτοντας φορολογικά του στοιχεία. Ο ίδιος ο Σούνακ ερευνάται από την εποπτική αρχή του κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει αν δήλωσε τις μετοχές της συζύγου του σε μια εταιρεία διαχείρισης παιδικών σταθμών, η οποία θα ωφεληθεί από μια νέα κυβερνητική πολιτική.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ