Τζεφ Μπέζος: Γιατί επέλεξε αυτούς τους συνταξιδιώτες για την πτήση στο Διάστημα – Η άγνωστη ιστορία τους

Ιστορία έγραψε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Τζεφ Μπέζος καθώς μαζί με τους τρεις συνταξιδιώτες του πραγματοποίησαν την πρώτη παγκοσμίως διαστημική πτήση χωρίς πιλότο με ένα πλήρωμα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από πολίτες. Το όχημα New Shepard της εταιρείας του Blue Origin απογειώθηκε χθες για μια υποτροχιακή πτήση από τις “Εγκαταστάσεις Εκτόξευσης Ένα”, περίπου 32 χλμ. από την πόλη Βαν Χορν του αγροτικού Τέξας.

Έπειτα από μία πτήση διάρκειας περίπου 11 λεπτών, που ξεπέρασε το ύψος των 100 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος, η κάψουλα που μετέφερε τον Μπέζος και τους άλλους τρεις συνταξιδιώτες του προσγειώθηκε στην έρημο του Τέξας. Οι επιβάτες πέρασαν τέσσερα λεπτά σε μηδενική βαρύτητα πριν επιστρέψουν στη Γη.

Τη στιγμή που πάτησαν στη Γη ο Μπέζος αναφώνησε “η καλύτερη μέρα! Ήταν απίθανο! Ήταν απίστευτο!”.

Ο δισεκατομμυριούχος επέλεξε στην ιστορική πτήση να έχει μαζί του τον αδελφό του Μαρκ, την 82χρονη Γουόλι Φανκ και τον 18χρονο Όλιβερ Ντάεμεν που έγιναν ο γηραιότερος και ο νεότερος άνθρωπος στο Διάστημα αντίστοιχα.Η πρωτοπόρος Γουόλι Φανκ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στο Διάστημα

Πέρα από τον αδελφό του Τζεφ, Μαρκ Μπέζος, στην ιστορική πτήση βρίσκονταν η 82χρονη πρωτοπόρος αεροπόρος Γουόλι Φανκ και ο 18χρονος Ολλανδός, απόφοιτος Λυκείου, Όλιβερ Ντάεμεν.

Η Φανκ ήταν μία από τη λεγόμενη ομάδα γυναικών Mercury-13 που εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν αστροναύτες της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά παρακάμφθηκε λόγω του φύλου της. Επιτέλους, πραγματοποίησε το όνειρό της και βρέθηκε στο Διάστημα. Μόλις βγήκε από την κάψουλα έδειχνε εκστασιασμένη ενώ στη συνέντευξη Τύπου μετά είπε “θέλω να ξαναπάω και θέλω αυτό να γίνει γρήγορα!” ενώ πρόσθεσε: “Περίμενα πολύ καιρό για να συμβεί αυτό!”. Στις δηλώσεις της επεσήμανε: “Εχω περάσει μεγάλη εκπαίδευση για αστροναύτες και πάντα μπορούσα να νικήσω τα αγόρια επειδή ήμουν πιο δυνατή και τα έκανα όλα μόνη μου” με τον Τζεφ Μπέζος να επιβεβαιώνει ότι η Γουόλι ήταν ικανότερη από τους άνδρες. Η 82χρονη ευχαρίστησε τον Τζεφ Μπέζος που την επέλεξε να είναι μία από τους τέσσερις ανθρώπους που ταξίδεψαν μαζί στο Διάστημα

Η 82χρονη έπρεπε να περιμένει τόσα χρόνια για να πραγματοποιήσει το όνειρό της να ταξιδέψει στο Διάστημα πέφτοντας θύμα σεξισμού στον χώρο της εργασίας της. Πήρε το πρώτο της πτητικό μάθημα στα εννιά της χρόνια, ενώ διέπρεψε κατά της εκπαίδευσή της στο εγχείρημα της Mercury 13. Και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να γίνει αστροναύτης, καταξιώθηκε στην αεροπορία αφού έγινε η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια της αεροπορικής ασφάλειας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, ενώ είχε διατελέσει κυβερνήτρια σε πολλές εκπαιδευτικές πτήσεις. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε: “Η Γουόλι Φανκ είναι αυτήν τη στιγμή στη λίστα μου με ανθρώπους που θέλω οπωσδήποτε να συναντήσω σ’ αυτήν τη χώρα. Είναι η νέα αγαπημένη της Αμερικής”.

Ποιος είναι ο 18χρονος Ολλανδός Όλιβερ Ντάεμεν

Ο νεότερος άνθρωπος στο Διάστημα έγινε με την πτήση της Blue Origin ο Όλιβερ Ντάεμεν. Πρόσφατα αποφοίτησε από το Λύκειο και είναι κάτοχος άδειας χειριστή ιδιωτικών αεροσκαφών. Έγινε ο πρώτος επιβάτης της Blue Origin που καταβάλλει ναύλο αλλά δεν είναι ο νικητής, ο οποίος πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια και εξασφάλισε μια θέση στο διαστημόπλοιο, η οποία είχε τεθεί σε δημοπρασία, για να συνοδεύσει τον Τζεφ Μπέζος στην πρώτη τουριστική διαστημική πτήση. Ο επιβάτης αυτός ζήτησε να μην κατονομαστεί και θα πετάξει σε μελλοντική πτήση, ανακοίνωσε η αεροδιαστημική εταιρεία.

Μόλις βγήκε από την κάψουλα έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα του. “Ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν τέλεια!” είπε ο φοιτητής, που έγινε ο τέταρτος Ολλανδός που ταξίδεψε στο Διάστημα, ενώ δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή του άλλαξε τη ζωή: “Κάθε δευτερόλεπτο της πτήσης ήταν απερίγραπτα έντονο… η επική στιγμή που βγαίνεις από την ατμόσφαιρα… Η θέα της Γης από το Διάστημα είναι αξέχαστη. Όταν πάτησα το έδαφος αντιλήφθηκα πόσο απίστευτα ευάλωτος είναι ο πλανήτης μας μέσα στον αχανή γαλαξία. Αντιλαμβάνομαι τώρα πιο πολύ από ποτέ ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ τη Γη. Θέλω να συνεισφέρω σ’ αυτό” .

Ο Ντάεμεν, ο πρώτος πελάτης επί πληρωμή της Blue Origin, πρόκειται να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία για να σπουδάσει φυσική και διαχείριση καινοτομίας από τον Σεπτέμβριο. Ο πατέρας του είναι επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Somerset Capital Partners.

Τα highlights της ιστορικής διαστημικής πτήσης

Μόλις προσγειώθηκαν, ο Τζεφ Μπέζος έπεσε στην αγκαλιά της συντρόφου του Λόρεν Σάντες, που τον έσφιξε στην αγκαλιά της και του έδωσε ένα τρυφερό φιλί, ενώ στη συνέντευξη Τύπου ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε δημοσίως τον έρωτά του για εκείνη, η οποία, όπως παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι έφερε ένα τεράστιο διαμαντένιο δαχτυλίδι σε σχήμα καρδιάς στο δάχτυλο αρραβώνα, με ο οποίο βέβαια είχε θεαθεί και στο παρελθόν.

Το ιδιαίτερο μήνυμα στη μητέρα του Μπέζος

Αυτό που ξεχώρισε στη διάρκεια της ιστορικής πτήσης, ήταν και το μήνυμα που έστειλαν τα αδέλφια Μπέζος, που ήταν συνταξιδιώτες. Ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Μπέζος, την ώρα που βρίσκονταν στο Διάστημα ένωσαν τις παλάμες τους, όπου είχαν γράψει το τρυφερό μήνυμα προς τη μητέρα τους, Ζακλίν: “Ηi Mom” και χαιρέτισαν την κάμερα. Μόλις προσγειώθηκαν και βγήκαν από την κάψουλα έτρεξαν και αγκάλιασαν τη μητέρα τους Ζακλίν, ενώ μετά ο Τζεφ Μπέζος της χάρισε ένα φτερό που φορούσε σαν μενταγιόν στον λαιμό του στη διάρκεια της πτήσης.

σχολίασε κι εσύ