Κορονοϊός-Χιλή: Επιστρέφει το απόλυτο lockdown παρά τον πλήρη εμβολιασμό του 57%

Σε νέο απόλυτο lockdown μπαίνει το Σάββατο η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Χιλής, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι το 57% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως. Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το σαρωτικό μέτρο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φτάσει στη Χιλή τους 30.339 νεκρούς επί συνόλου 1.453.478 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%. Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας.

Πλήρως εμβολιασμένο το 57% του πληθυσμού

Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους –επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ.–, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 57%).

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: αυτά της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) και της Johnson & Johnson, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα.

Τι λένε οι ειδικοί

Απαντώντας σε ερώτηση για την περίπτωση της Χιλής, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως “το εμβόλιο Sinopharm στη Χιλή θα πρέπει να αναλυθούν επιμέρους τα δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικό ήταν. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπήρχε μέχρι και ελαττωματική παρτίδα. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μία μειωμένη αποτελεσματικότητα και στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού”. “Επίσης η επιδημία στη Χιλή ξεκίνησε προτού να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση σε μεγάλο βαθμό” συμπλήρωσε.

“Προφανώς θα πρέπει να δούμε τα επιμέρους στοιχεία για το που οφείλεται αυτό το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο αριθμός των θανάτων είναι αρκετά πιο κάτω από ένα κύμα τέτοιου μεγέθους” κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης

“Το θέμα της Χιλής συζητήθηκε στην επιτροπή. Ο αριθμός των θανάτων είναι χαμηλός και εικάζουμε ότι μάλλον τα νέα κρούσματα αφορούν τις νεότερες ηλικίες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί” ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ