“Βόμβα” Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν εργαστήριο στη Γουχάν

Σε μία αποκάλυψη βόμβα προχώρησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα υγείας, Άντονι Φάουτσι, λέγοντας ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σε μία περίοδο πέντε ετών, προκειμένου να εξεταστεί αν οι κορονοϊοί των νυχτερίδων μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων είπε σε κοινοβουλευτική υποεπιτροπή που ερευνά τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ότι τα χρήματα διοχετεύτηκαν στο κινεζικό εργαστήριο μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EcoHealth Alliance ώστε να χρηματοδοτήσει “μία μετριοπαθή συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που ήταν παγκόσμιως αυθεντίες στον κορονοϊό”.

Ωστόσο, ο Φάουτσι εμφατικά διέψευσε ότι τα χρήματα πήγαν στη λεγόμενη έρευνα “κέρδος λειτουργίας”, την οποία περιέγραψε ως «παίρνουμε έναν ιό που θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους και τον κάνουμε κάνει είτε πιο μεταδοτικό ή / και παθογόνο για τους ανθρώπους. Αυτό δεν έγινε κατηγορηματικά”, επέμεινε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας διέκοψε τη χρηματοδότηση στον οργανισμό EcoHealth Alliance τον Απρίλιο, πέρυσι. στην κορύφωση της πανδημίας και παρά τις διαμαρτυρίες του προέδρου του οργανισμού.

Ο Φάουτσι είχε ανιχνεύσει το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου στους κορονοϊούς της νυχτερίδας στο ξέσπασμα του SARS πριν από δύο δεκαετίες περίπου ενώ τόνισε ότι “ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί όπου είναι η δράση” και πρόσθεσε: “Είχαμε τρομάξει πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όταν αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφισβήτητα από νυχτερίδα σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή, ξεκινώντας μια επιδημία και μια πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και περίπου τους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το είχαμε μελετήσει αυτό” και σημείωσε: “Δεν θέλεις να μελετήσεις νυχτερίδες στην Κομητεία Φέρφαξ της Βρτζίνια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ