ΠΟΥ: Η ιβερμεκτίνη να μην χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορονοϊό

Να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόκειται για ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και τις τελευταίες ημέρες προωθείται μέσω των social media.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτινης δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα.

«Η σύστασή μας είναι να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων», εξήγησε η υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, Τζάνετ Ντίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνο οι κλινικές δοκιμές.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών. Μάλιστα στις δοκιμές συγκρίθηκε η ιβερμεκτίνη με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι «πολύ πιο περιορισμένος», είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.

ΕΜΑ: Δεν συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης μόνο σε κλινικές δοκιμές, ενώ η συμβουλή της η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) είναι το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην χρησιμοποιείται, λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται σε ζώα και ανθρώπους για την αντιμετώπιση της ψώρας και διαφόρων παρασίτων. Μετά τη σύσταση του ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του φαρμάκου αυτού.

Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων την άνοιξη του 2020, το αντιπαρασιτικό σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο, απέναντι στον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19.

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική. Το φάρμακο παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την υδροξυχλωροκίνη, το σκεύασμα που προώθησαν πολλοί γιατροί και πολιτικοί μολονότι η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχτηκε.

Τόσο για την ιβερμεκτίνη όσο και για την υδροξυχλωροκίνη συχνά διατυπώνονται θεωρίες που παραπέμπουν σε συνωμοσιολογίες, όπως ότι οι αρχές αγνοούν σκοπίμως τα φάρμακα αυτά επειδή δεν είναι επικερδή για τις φαρμακοβιομηχανίες. Τις τελευταίες ημέρες, στα social media βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία προώθησης της ιβερμεκτίνης, με το χάσταγκ #BeBraveWHO, με την οποία ζητείται από τον ΠΟΥ να εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης σε ασθενείς με κορονοϊό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ