BioNTech: Σχεδιάζει την παραγωγή 2,5 δισ. δόσεων εμβολίου εντός του 2021

Την παραγωγή έως και 2,5 δισ. δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer, εντός του 2021, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ποσότητα 25% μεγαλύτερη από αυτή που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι ικανότητες παραγωγής θα πρέπει να αυξηθούν λόγω της βελτιστοποίησης της παραγωγής, της επέκτασης του δικτύου παραγωγής, καθώς και της άδειας για την εξαγωγή έξι δόσεων ανά φιαλίδιο. Έως τις 23 Μαρτίου, οι BioΝTech και Pfizer είχαν παραδώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους παγκοσμίως.

Η αδειοδότηση την περασμένη εβδομάδα από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή της νέας μονάδας παραγωγής του Μάρμπουργκ, η οποία προστίθεται στο βελγικό εργοστάσιο της Πουρς, αναμένεται να αυξήσει τις παραγωγικές ικανότητες της BioNTech με την παραγωγή 250 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο εξάμηνο, ώστε να φθάσει μακροπρόθεσμα στο ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Όπως τόνισε ο συνιδρυτής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ουγούρ Σαχίν, το εμβόλιο, το πρώτο που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χορηγείται πλέον σε περισσότερες από 65 χώρες και περιφέρειες: «Βλέπουμε ήδη τα πρώτα δείγματα πτώσης των κρουσμάτων της Covid-19 και της θνητότητας σε πολλές χώρες», εξήγησε ο Ουγούρ Σαχίν προσθέτοντας ότι το βιοτεχνολογικό εργαστήριο εστιάζει πλέον στις παραλλαγές του ιού και στην πραγματοποίηση επιπλέον κλινικών δοκιμών. Έχει επίσης ξεκινήσει μελέτη του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, συνολικά, η BioNTech έχει παραγγελίες 1,4 δισ. δόσεων αυτόν τον χρόνο και προβλέπει αύξηση της ζήτησης. Η γερμανοαμερικανική σύμπραξη διαθέτει επίσης τρεις μονάδες παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε άδεια για τη διατήρηση του εμβολίου σε συνθήκες κατάψυξης, υψηλότερες από τις θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης που ίσχυαν μέχρι τότε, διευκολύνοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 απέφερε στην BioNTech ετήσια κέρδη 15,2 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο, έναντι απωλειών 179,2 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η εταιρεία αναμένει συνολικά έσοδα 9,8 δισ. ευρώ βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη το 2021. Συνολικά, η BioNTech δαπάνησε 645 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα το 2020, κάθετη αύξηση εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ