Πρώην διευθυντής του CDC: Ο κορονοϊός «δραπέτευσε» από εργαστήριο της Γουχάν – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κορονοϊός δεν εξελίχθηκε φυσικά, αλλά «δραπέτευσε» από εργαστήριο στη Γουχάν, υποστήριξε ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, σε συνέντευξή του στο CNN, παρόλο που πολλοί ειδικοί έχουν απορρίψει αυτήν τη θεωρία ως απίθανη.

Ο πρώην διευθυντής του CDC τόνισε πως αυτή είναι η γνώμη του σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περαιτέρω στοιχεία. «Είμαι της άποψης κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτού του παθογόνου στην Γουχάν προήλθε και ξέφυγε από ένα εργαστήριο», ανέφερε ο Ρέντφιλντ, ο οποίος ηγήθηκε του CDC κατά τη διάρκεια της πανδημίας.”Άλλοι δεν το πιστεύουν, αλλά η επιστήμη θα βρει τελικά την απάντηση», συμπλήρωσε.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως η πιθανότερη εξήγηση για την προέλευση του κορονοϊού είναι ότι εμφανίστηκε φυσικά, μεταπηδώντας από νυχτερίδες σε κάποιο άλλο ζώο και μετέπειτα στον άνθρωπο. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζει και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία αναζητά την προέλευση του SARS-CoV-2.

«Κανονικά, όταν ένα παθογόνο μεταφέρεται από το ζώο στον άνθρωπο, χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματικό στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από άποψη βιολογίας, αυτό δεν έχει νόημα», ανέφερε ο Ρέντφιλντ, ο οποίοςδεν υπαινίχθηκε ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε εσκεμμένα.

Σε ερώτηση σχετικά με τον εάν ο ιός εξελίχθηκε στο εργαστήριο, ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είπε ότι οι περισσότεροι ερευνητές που μελετούν ιούς προσπαθούν να τους αναπτύξουν και να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πειράματα. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 είναι γενετικά διαφορετικό από άλλους κορονοϊούς που έχουν μελετηθεί στο εργαστήριο της Γουχάν.

«Ο ιός SARS-CoV-2 έχει κάποιες βασικές διαφορές σε συγκεκριμένα γονίδια σε σχέση με άλλους κορονοϊούς τους οποίους θα μελετούσε ένα εργαστήριο», είχε δηλώσει ο Δρ Άνταμ Λόρινγκ, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας, ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Live Science τον Απρίλιο του 2020. «Αυτές οι διαφορές καθιστούν απίθανο να είναι αποτέλεσμα εργαστηριακού λάθους».

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, απάντησε στα σχόλια του Ρέντφιλντ, λέγοντας στο CNN ότι «προφανώς, υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ο Δρ Ρέντφιλντ ανέφερε τη δική του άποψη, αλλά και πάλι, υπάρχουν πολλές άλλες θεωρίες, τις οποίες υποστηρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ