Προκαλούν Τούρκοι αναλυτές: Σε μία νύχτα τα ελληνικά νησιά μπορεί να γίνουν τουρκικά – Σε 12 μέρες θα είμαστε στην Αθήνα

Σε μία πρωτοφανή πρόκληση προέβη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο φιλοξένησε σε εκπομπή του θέμα για το τι σημαίνει η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και εκεί στρατιωτικοί και όχι μόνο αναλυτές «ξεσάλωσαν». Αναφέρθηκαν στο πώς μπορεί μέσα σε μία νύχτα τα ελληνικά νησιά να γίνουν τουρκικά και τι θα συμβεί σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη πρόκληση ήρθε από τον Εράι Γκιουτσλέρ. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό που αποσύρθηκε από στράτευμα το 2014 και επί της παρούσης είναι assistant Professor στο Πανεπιστήμιο Αλτινμπάς της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Γκιουτσλέρ, λοιπόν, εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη και τη στενή συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον στον στρατιωτικό τομέα, δηλώνει προκλητικά πως «η Τουρκία μπορεί να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου σ’ ένα βράδυ».

«Κάποιοι σκέφτονται ότι “είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να μας γίνει επίθεση”, πλέον δεν μπορείτε να το σκέφτεστε αυτό. Αν εδώ υπάρχει οπλισμός, δεν υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με το προς τα που και σε ποιον θα στραφούν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με το σε ποιόν και πως θα σκάσουν και θα πυροβολήσουν. Δείτε εδώ ακόμη και πίσω από την απόκρυψη και προστασία στην Ελλάδα εκείνων των πραξικοπηματιών και προδοτών, πίσω απ’ όλα βρίσκεται η Αμερική. Τώρα αν με ρωτάτε αν το αντιλαμβάνομαι αυτό σαν μια συμβατική απειλή κατά της Τουρκίας (σ.σ. τους Αμερικανούς στη Θράκη), όχι δεν το βλέπω. Διότι να εισέλθουν σε κάτι τέτοιο, ε πως να το πω, υπάρχει μία τουρκική παροιμία που λέει “Πας για κάτι καλύτερο και χάνεις και αυτό που έχεις”, διότι σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας».

Εν συνεχεία ο ίδιος υποστήριξε πως η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική. «Η Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 1920, όταν ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε στην Τουρκία, ήταν ένα μέρος που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό σημείο μεταφορών. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα άκρως βολικό σημείο. Δεν είναι τυχαία η ίδρυση και χερσαίας και ναυτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα σε αυτό 4 ακόμη βάσεις στην ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας και εντέλει και στην Κρήτη και στην Κύπρο. Βλέπετε όταν ρωτάμε για ποιο λόγο κάνετε τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις; μας λένε πως είναι για την Ρωσία. Ρωτάω λοιπόν που είναι η Ρωσία; Που είναι εδώ η Ρωσία; Δείτε ενδεχομένως από στρατηγική σκοπιά, σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να είναι κατά της Ρωσίας, αλλά εδώ σε πρώτο στάδιο ο στόχος είναι η Τουρκία», είπε ακόμη ο Εράι Γκιουτσλέρ.

Ακόμη πιο προκλητικός, όμως, ήταν ο Χακάν Μπαϊρακτσί που έχει εργαστεί ως σύμβουλος των Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 140 δημάρχους, 40 υπουργούς και επτά πρωθυπουργούς. Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, ανέλυσε τι θα γίνει αν η Ελλάδα επιτεθεί στην Τουρκία.

«Να πούμε πως σε περίπτωση που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από οποιοδήποτε μέρος χερσαίο ή θαλάσσιο και για οποιοδήποτε λόγο κάνουν επίθεση στην τουρκική Δημοκρατία δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα έξι χιλιόμετρα σε προέλαση αλλά, θα καταστραφούν και θα εξαφανιστούν», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά αν μας εκνευρίζουν και αυτό το λέω μόνο συγκριτικά, θα μπούμε σε τέσσερις μέρες στην Θεσσαλονίκη και σε 12 μέρες στην Αθήνα κάνοντας την Ελλάδα άνω-κάτω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ