Νέα πρόκληση από τον Οκτάι: Το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν γάγγραινα λόγω ΕΕ

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κυπριακό εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Άγκυρα, έπειτα από την υπογραφή της “συμφωνίας οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας 2021” μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο και τον Ερσάν Σανέρ, το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν αναφερόμενο στην πενταμερή, υποστήριξε ότι «για τη λύση ο μόνος δρόμος είναι το μοντέλο τον δύο κρατών, η κυριαρχική ισότητα» και ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ «που είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν γάγγραινα, περιμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Δεν βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να συνεισφέρει ως συμβαλλόμενο μέρος αυτής της διαδικασίας και συμφωνούμε με την ΤΒΔΚ σε αυτό το ζήτημα».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι «μέχρι να διασφαλίσουμε πολιτική ισότητα στο νησί θα συνεχίσουμε τη διαδικασία του αγώνα των δικαιωμάτων και δικαιοσύνης. Το ανακοινώνουμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο με τον κ. Σανέρ. Η συναίνεσή μας παραμένει. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε την απόφασή μας σχετικά με τα Βαρώσια. Εδώ είναι γη της ΤΔΒΚ».

Επικρίνοντας την ΕΕ, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «υπάρχει ένας λαός στην ΤΔΒΚ που εγκαταλείφθηκε μόνος του, με το εμπάργκο απέναντι στον Covid. Τα ποσοστά εμβολίου που αποστέλλονται είναι προφανή. Η ΕΕ έστειλε μια μικρή ποσότητα εμβολίων. Ας πούμε ότι έστειλε. Είναι σαν να υπάρχει η ΕΕ που εμβολιάζει μια κοινωνία αλλά τίποτα. Εμείς δεν μείναμε θεατές σε αυτό. Αυτή τη βδομάδα στέλνουμε άλλα 20 χιλιάδες στην ΤΔΒΚ. Έτσι θα έχουμε στείλει βοήθεια 100 χιλιάδων εμβολίων. Με αυτό τον τρόπο η ΤΔΒΚ είναι ανάμεσα στις 2-3 καλύτερες χώρες του κόσμου».

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι «η ΤΔΒΚ με τη στήριξη της “μητέρας πατρίδας” είναι πάντοτε έτοιμη για συμβιβασμό στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών». Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση 5 συν 1 βασικός τους στόχος είναι τα «δύο ισότιμα, κυρίαρχα κράτη» και πως σε αυτό το θέμα, οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι. Υποστήριξε πως τα τελευταία 40 χρόνια, μόνο οι Τουρκοκύπριοι πλήρωσαν τον λογαριασμό της μη λύσης και πως αυτό δεν είναι δίκαιο.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ