• Το πείραμα των... κλαμπ: Επιστρατεύουν εθελοντές για να τεστάρουν πώς θα επανέλθει το... ξεφάντωμα

  11:50 πμ, Τρίτη 02 Μάρ 2021 11:50 πμ, Τρίτη 02 Μάρ 2021

  Τρόπους για να επανέλθει η διασκέδαση αναζητούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι εικονικές βραδιές σε κλαμπ και τα διαδικτυακά πάρτι λόγω πανδημίας προφανώς πλέον δεν ικανοποιούν κάποιους. Από τον Απρίλιο, νυχτερινά κέντρα στη χώρα θα αρχίσουν να δοκιμάζουν ασφαλείς στρατηγικές επαναλειτουργίας τους, ως μέρος του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

  Το «ερευνητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων», όπως έχει ονομαστεί, θα καλεί εθελοντές να παρίστανται σε νυχτερινά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, συναυλίες και άλλες διοργανώσεις. Σύμφωνα με τους Times, η δοκιμή θα περιλαμβάνει δέκα πιλοτικά γεγονότα, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί ο καθορισμός των τύπων των ελέγχων και των μέτρων προστασίας που πρέπει να εφαρμοστούν για να ανοίξει ξανά η βιομηχανία εκδηλώσεων με ασφάλεια.

  Μεταξύ αυτών που θα δοκιμαστούν είναι ένα σύστημα επαλήθευσης, που θα χρησιμοποιείται κατά την άφιξη στις εκδηλώσεις, ο εξαερισμός στους χώρους και άλλα μέτρα όπως η κλιμακωτή είσοδος.

  Η βιομηχανία γύρω από τη νυχτερινή ζωή βρίσκεται εδώ και μήνες σε "κώμα" λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία λόγω της πανδημίας. Μήνυμα ελπίδας αποτέλεσε η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι τα κλαμπ θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου μόλις αρθεί το lockdown στις 21 Ιουνίου. Τώρα έχει υπονοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έρευνας. Η Ένωση για τις Επιχειρήσεις της Νύχτας (The Night Time Industries Association -NTIA) του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Νοέμβριο προειδοποίησε ότι τα νυχτερινά κέντρα «απαλείφθηκαν συστηματικά από τη νυχτερινή οικονομία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «αποτυχία της να αναγνωρίσει τον καταστροφικό αντίκτυπο των ενεργειών της σε αυτόν τον τομέα».

  Hendrik Schmidt/dpa via AP

  Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο πείραμα είχε γίνει στη Γερμανία, όπου τον περασμένο Αύγουστο ερευνητές είχαν εξετάσει την εξάπλωση του κορονοϊού σε τρεις συναυλίες. Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε χώρους, στους οποίους τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα είναι «χαμηλός έως πολύ χαμηλός». Το πείραμα ονομάστηκε «Restart-19» και σε αυτό συμμετείχαν 4.000 εθελοντές, 18 έως 50 ετών. Όλα συνέβησαν μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Λειψίας, στη Leipzig Arena. Οι εθελοντές φορούσαν μάσκες προστασίας, ενώ απολύμαναν τα χέρια τους με φωσφορίζον αντισηπτικό, προκειμένου στη συνέχεια να φανεί ποιες επιφάνειες είχαν ακουμπήσει. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τεστ κορονοϊού, τα αποτελέσματα του οποίου έπρεπε να επιδείξουν πριν από την είσοδό τους.

  Ένας διάσημος στη Γερμανία τραγουδιστής της ποπ, ο Τιμ Μπέντζκο, δέχθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το πείραμα δίνοντας μέσα στην ίδια ημέρα στη Λειψία τρεις συναυλίες με διαφορετικά μέτρα στην καθεμιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση για να αποφεύγονται μολύνσεις.

  Η πρώτη συναυλία έγινε κάτω από συνθήκες που θύμιζαν την εποχή πριν από την πανδημία. Στη δεύτερη είχε δοθεί περισσότερη έμφαση σε συνθήκες υγιεινής και τηρήθηκαν, σε κάποιο βαθμό, κοινωνικές αποστάσεις. Η τρίτη πραγματοποιήθηκε με πολύ λιγότερο κόσμο και με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα