Κορονοϊός – Κίνα: Αυστηρότερα μέτρα στο Πεκίνο – Εντοπίστηκαν κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Οι τοπικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι θα διενεργήσουν έρευνες για όλους τους ταξιδιώτες που έφθασαν στην πόλη από το εξωτερικό μετά τη 10η Δεκεμβρίου και ότι θα κλείσει ένας σταθμός του μετρό, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα κατέγραψε χθες Τρίτη επτά κρούσματα τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και επίκειται τον Φεβρουάριο η περίοδος των διακοπών επ’ ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, κάτι που εγείρει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου κύματος, που θα μπορούσε να παραλύσει ξανά την οικονομία.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε νωρίτερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για 103 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, από 118 την προηγουμένη. Η επαρχία Τζιλίν (βορειοδυτικά) κατέγραψε 46 μολύνσεις, ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο, επιβεβαίωσε 19.

Είναι η όγδοη συνεχόμενη ημέρα που το άθροισμα των κρουσμάτων ξεπερνά τα 100.

Δύο κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος

Στην εστία της επιδημίας covid-19 που εντοπίστηκε σε προάστιο στο νότιο Πεκίνο βρέθηκαν δύο κρούσματα του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Τα κρούσματα αυτή εντοπίστηκαν στο προάσιο Ντασίνγκ και είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται στην πρωτεύουσα της Κίνας, η οποία μέτρα 21 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ότι εντόπισε το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού σε μια φοιτήτρια που έφτασε στη Σανγκάη από τη Βρετανία.

Η Ημερησία του Πεκίνου ανέφερε ότι η ηγεσία της κομματικής οργάνωσης της πρωτεύουσας και κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν χθες σε έκτακτη συνεδρίασή τους να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης, να μειώσουν τις δημόσιες συναθροίσεις καθώς και τον αριθμό των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυβέρνηση επιλέγει πλέον να αφήνει τις τοπικές αρχές να επιλέγουν ποια μέτρα χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων, αποφεύγοντας τα lockdowns που επέβαλαν όταν η επιδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της στην Κίνα, την άνοιξη του 2020. Οι τοπικές αρχές στις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα επιλέγουν συνδυασμούς δρακόντειων περιορισμών στις μετακινήσεις, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και μαζικών τεστ. Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες έλαβαν εντολή να μείνουν σπίτι ή τέθηκαν σε καραντίνα στις επαρχίες Χεμπέι, Τζιλίν και Χεϊλονγκτζιάνγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ