Τζίμι Λάι: Από λαθρεπιβάτης σε βάρκα, μεγιστάνας των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ – Η κόντρα με το Πεκίνο και η φυλάκιση

Επιμέλεια: Ελένη Καραμήτσου

Υπό κράτηση θα παραμείνει ο μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Τζίμι Λάι, καθώς ο δικαστής αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση μετά τις κατηγορίες για απάτη, που σχετίζονται με τη μίσθωση ενός κτιρίου που στεγάζει την εφημερίδα του Apple Daily.

Ο Τζίμι Λάι συνελήφθη στις 10 Αυγούστου στο γραφείο του στο Χονγκ Κονγκ ενώ ταυτόχρονα συνελήφθησαν και άλλοι έξι στενοί του συνεργάτες. Ακολούθως έγιναν έρευνες σε εγκαταστάσεις του ομίλου του εν ονόματι του νέου αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα επτά άτομα που είχαν συλληφθεί ήταν ύποπτα για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις και απάτη. Ο Λάι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αλλά την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ξανασυνελήφθη μαζί με άλλα δύο στελέχη του ομίλου του και την Πέμπτη εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή. Ενώ οι άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Λάι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Τζίμι Λάι είναι υπό έρευνα ακόμη για παραβίαση του νόμου εθνικής ασφαλείας.

Σημειώνεται πως τέλος Ιουνίου το Πεκίνο επέβαλε νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, μετά τις πολύμηνες διαδηλώσεις του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας από το 2019. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι Αρχές έχουν νέα εξουσία να καταστέλλουν τέσσερις τύπους αδικημάτων εναντίον της κρατικής ασφάλειας, όπως είναι οι συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, η υποστήριξη της απόσχισης, η τρομοκρατία και η αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Οι κατηγορίες αυτές επισύρουν έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι κατηγορίες σχετικά με την αθέμιτη σύμπραξη με ξένη δύναμη εντάθηκαν πέρυσι, όταν ο Λάι είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αλλά και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζίμι Λάι είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου Next Media, στον οποίο ανήκουν κυρίως η εφημερίδα Apple Daily και το περιοδικό Next, που επικρίνουν με σφοδρότητα το Πεκίνο. Δημοσιογράφοι της Apple Daily μετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook πλάνα από τις έρευνες της αστυνομίας.

Ο Τζίμι Λάι έχει τεθεί υπό κράτηση έως την ακρόαση του δικαστηρίου, τον Απρίλιο του 2021. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για εγγύηση σχετικά με την κατηγορία της απάτης, που αφορούσε την παράνομη χρήση των χώρων της εταιρείας του, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος διαφυγής. Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ προσπαθούν να καταστείλουν τους ακτιβιστές και τα βασικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης της χώρας, που κυβερνάται από την Κίνα. Ενώ η κατηγορία της απάτης από τον Λάι δεν εμπίπτει στο εθνικό δίκαιο για την ασφάλεια, σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα προσπάθειας καταστολής ισχυρής προσωπικότητας και φιλοδημοκράτη. Το Χονγκ Κονγκ είναι πρώην βρετανική αποικία, η οποία παραδόθηκε στο Πεκίνο το 1997 με την υπόσχεση να διατηρήσει τον ελεύθερο τρόπο ζωής του για 50 χρόνια.

Η ζωή του Τζίμι Λάι θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο, καθώς γεννήθηκε στο Γκουάνγκτζου της Κίνας τον Δεκέμβριο του 1948. Σε ηλικία 12 ετών, εισήλθε στο Χονγκ Κονγκ ως λαθρεπιβάτης, κρυμμένος σε μια βάρκα. Άρχισε να δουλεύει αμέσως ως παιδί-εργάτης σε εργοστάσιο ενδυμάτων με μισθό που ισοδυναμούσε με 8 δολάρια τον μήνα. Μεγαλώνοντας, έγινε διευθυντής σε εργοστάσιο, ενώ στα 27 του χρόνια και βάσει της εμπειρίας του από την εργασία του, αγόρασε ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο ενδυμάτων και άρχισε να παράγει πουλόβερ. Ανάμεσα στους πελάτες του ήταν οι J.C. Penney, Montgomery Ward και άλλοι λιανοπωλητές των ΗΠΑ. Έφτιαξε αλυσίδα λιανοπωλητών σε όλη την Ασία. Αργότερα μπήκε στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και ίδρυσε την εφημερίδα Apple Daily, η οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας. Ως ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας υποστήριξε και συμμετείχε το 2019 στις διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση. Στο Χονγκ Κονγκ θεωρείται ήρωας γιατί είναι από τους λίγους πανίσχυρους ανθρώπους που μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και το Πεκίνο, ενώ είναι και αυτοδημιούργητος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ