Ντόναλντ Τραμπ: “Φωτιές” ανάβει το εξιτήριο στον Αμερικανό πρόεδρο

Ερωτήματα, ανησυχία, προβληματισμό εγείρει το εξιτήριο στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από μόλις τρεις ημέρες νοσηλείας και ενώ περισσότεροι από 200.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό. Η εμφάνισή του στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο και κυρίως η κίνηση να βγάλει τη μάσκα πυροδότησε πλήθος αρνητικών αντιδράσεων με τους χρήστες των social media να κατηγορούν τον πρόεδρο για αμέλεια ή για θέατρο. Πολλοί σχολίασαν το χρώμα της επιδερμίδας του λέγοντας ότι τώρα είναι πιο πορτοκαλί ενώ άλλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για σωσία.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου με τον πρόεδρο να φθάνει στον Λευκό Οίκο και να βγάζει τη μάσκα του, επισημαίνεται ότι ο Τραμπ δείχνει ξέπνοος να προσπαθεί να πάρει ανάσα.

Πάντως, αυτό που έχει προκαλέσει περισσότερο την ενόχληση του αμερικανικού λαού είναι το γεγονός ότι ως πρόεδρος έδειξε ανεύθυνη στάση και κυρίως ότι το μήνυμα που απηύθυνε καλώντας τους Αμερικανούς να μην φοβούνται τον κορονοϊό έρχεται από έναν ασθενή που εκδήλωσε βαριά συμπτώματα και η θεραπεία του περιλαμβάνει πειραματική αγωγή με συνδυασμό ισχυρών φαρμάκων, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι απλοί Αμερικανοί πολίτες.

Ο επικεφαλής ιατρός της αμερικανικής προεδρίας Σον Κόνλεϊ είχε πει πως ο Τραμπ λαμβάνει θεραπεία με ρεμδεσιβίρη, ένα ενδοφλέβιο αντιιικό φάρμακο που πωλείται από την Gilead Sciences και το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ημέρες νοσηλείας. Λαμβάνει επίσης πειραματική θεραπεία, το REGN-COV2 της Regeneron, καθώς και ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Επίσης, πολλά είναι τα ερωτήματα, σύμφωνα με το CNN, για τα ποια μέτρα έχουν ληφθεί να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στον Λευκό Οίκο με τους περισσότερους στενούς συνεργάτες του Τραμπ να έχουν ήδη διαγνωστεί θετικοί. Ο Κόνλεϊ έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν μετά την επιστροφή του πρόεδρου από το νοσοκομείο, αν και ήδη ο Λευκός Οίκος διαθέτει τη δική του ιατρική σουίτα. Επίσης, συνεχίζει να συγκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες, όπως πότε ακριβώς στις τρεις μέρες νοσηλείας ο Τραμπ είχε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό ώστε να του παρασχεθεί και εξιτήριο ή τι έδειξε η ακτινογραφία στους πνεύμονες. Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να δώσει τέτοιες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα λόγω απορρήτου, αν και σε άλλες περιπτώσεις τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι θεράποντες γιατροί ήταν πιο πρόθυμοι να μιλήσουν όταν επρόκειτο να δώσουν πληροφορίες που αφορούσαν στη βελτίωση της κατάστασης του Τραμπ.

Ο Κόνλεϊ τόνισε ότι ο Τραμπ την Τρίτη θα λάμβανε νέα δόση από τη ρεμδεσιβίρη ενώ αναφέρθηκε στο κοκτέιλ των ισχυρών φαρμάκων που λαμβάνει ο πρόεδρος, τονίζοντας ωστόσο, τη Δευτέρα, ότι ο Τραμπ ήταν αρκετά καλά ώστε να μπορεί να επιστρέψει σπίτι.

Ο Τραμπ είχε ανάγκη να δείξει ότι είναι σε θέση να ηγηθεί της χώρας και ότι είναι υγιής παρά την περιπέτεια και πίεζε τους γιατρούς για αυτό το εξιτήριο για το οποίο υπήρξε τόσο μεγάλη συζήτηση με επιστήμονες, γιατρούς αλλά και πράκτορες να αμφιβάλλουν για την πραγματικότητα της κατάστασης του Αμερικανού προέδρου.

Αν και με το μήνυμά του από τον Λευκο Οίκο υποβάθμισε τη σοβαρότητα του ιού, να σημειωθεί ότι η αρχική του αδιαφορία ήταν αυτή που τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Αλλά και η αναφορά του σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που προορίζεται για την καταπολέμηση του ιού ελάχιστη εφαρμογή θα έχει για τον απλό Αμερικανό πολίτη. Επιστήμονες τόνισαν ότι ο συνδυασμός των πειραματικών φαρμάκων και αγωγών που λαμβάνει ο πρόεδρος είναι απρόσιτος για οποιονδήποτε άλλον εκτός του προέδρου. Πηγές είχαν πει στο CNN ότι ο Τραμπ απαιτούσε από την Κυριακή να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αλλά η ιατρική του ομάδα τον έπεισε να παραμείνει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι σύμβουλοί του που διαφωνούν με τη βιασύνη του να γυρίσει στην προεδρική κατοικία λέγοντας ότι σε περίπτωση που η υγεία του παρουσιάσει επιδείνωση και αναγκαστεί να επανεισαχθεί στο νοσοκομείο θα είναι βλαπτικό τόσο για την υγεία του όσο και από πολιτικής πλευράς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ