Στο Λονδίνο την Πέμπτη ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Πέμπτη στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 80ης επετείου της Έκκλησης της 18ης Ιουνίου 1940 που απηύθυνε ο στρατηγός ντε Γκολ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του πρίγκιπα Κάρολου ο οποίος θα υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Μακρόν θα διασχίσει τη Μάγχη αφού παραστεί νωρίτερα, το πρωί, στην παραδοσιακή τελετή στο μνημείο των μαχητών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην περιφέρεια του Παρισιού. Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Γάλλου προέδρου έπειτα από αυτό στις 27 Φεβρουαρίου στη Νάπολη για μια ιταλογαλλική σύνοδο κορυφής.

‘Εκτοτε ο Μακρόν έμεινε στη Γαλλία εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και όλες οι διεθνείς συναντήσεις διεξάγονταν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για τον αρχηγό του κράτους και την αντιπροσωπεία του δεν θα ισχύσει, ωστόσο η καραντίνα που έχει επιβληθεί στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Βρετανία, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις από τη βρετανική κυβέρνηση, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το γαλλικό προεδρικό ζεύγος θα γίνει δεκτό στο Κλάρενς Χάουζ, την κατοικία του πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί την ώρα που το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες προβλέπουν να εντείνουν τις συνομιλίες τους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη σχέση μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου και που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε επίσημα σήμερα να παρατείνει.

Ο Μακρόν θα απονείμει την Λεγεώνα της Τιμής στην πόλη του Λονδίνου, το οποίο θα γίνει η έβδομη πόλη που τιμάται με αυτή τη διάκριση μετά το Αλγέρι, το Βελιγράδι, τη Μπραζαβίλ, τη Λιέγη, το Λουξεμβούργο και το Βόλγκογκραντ, κυρίως για τον ρόλο που έπαιξαν στους παγκόσμιους πολέμους.

Στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το BBC στις 18 Ιουνίου 1940, την επομένη της άφιξής του στο Λονδίνο, ο στρατηγός ντε Γκολ καλούσε τους Γάλλους στρατιωτικούς, μηχανικούς και εργάτες να ενωθούν μαζί του για να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας παρά τη βούληση της κυβέρνησης του στρατάρχη Πετέν να συνάψει ανακωχή. “Ο,τι και να συμβεί, η φλόγα της γαλλικής αντίστασης δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει”, είχε δηλώσει ο στρατηγός κλείνοντας την παρέμβασή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ