Εξαφάνιση Μαντλίν: Το χρονικό του θρίλερ που συγκλόνισε τον κόσμο – Το ντοκιμαντέρ που ξυπνά μνήμες

Πριν από έναν χρόνο προβλήθηκε στο Netflix το σχετικό ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση της τρίχρονης Μαντλίν ΜακΚάν από το κρεβάτι της το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της, τους γονείς και τα δύο αδέρφια της, στο πορτογαλικό θέρετρο Πράια ντα Λουζ. Καθώς οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, για το οποίο, ωστόσο, οι γονείς της Κέιτ και Τζέρι έχουν πει ότι ενδέχεται να αποτελεί τροχοπέδη και στην έρευνα, επανέρχεται στο προσκήνιο με κάποιους να το παρακολουθούν για πρώτη φορά και άλλους να το ξαναβλέπουν για να θυμηθούν τα γεγονότα.

Το ντοκιμαντέρ τoυ Netfix

Το Netflix είπε ότι είχε πρόσβαση σε μαρτυρίες που δεν είχαν ακουστεί ποτέ ξανά από ανθρώπους που βρίσκονταν στην καρδιά των γεγονότων, περιλαμβανομένων και φίλων της οικογένειας της Μαντλίν. από ερευνητές που ασχολούνται με την υπόθεση και από αυτούς που έγιναν αντικείμενο φημών και υποθέσεων. Όπως σημείωνε το δίκτυο σε ανακοίνωσή του ” το ντοκιμαντέρ “Η Εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν” πάει πέρα από τους τίτλους και ρίχνει μία μοναδική ματιά σε γεγονότα της υπόθεσης όπως και στον αντίκτυπο στα πρότυπα των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο”. Πριν από την προβολή του πέρυσι, το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα trailer, δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να ρίξουν μια ματιά σε κάτι παραπάνω από δύο λεπτά στο υλικό που θα προβαλλόταν, περιλαμβανομένων συνεντεύξεων, δραματικών αναπαραστάσεων και αρχειακού υλικού.

Ο Τζέρι και η Κέιτ ΜακΚάν σε δήλωσή τους είχαν αναφέρει: “Η εταιρεία παραγωγής μας είπε ότι έφτιαχνε το ντοκιμαντέρ και μας ζήτησε να συμμετέχουμε. Δεν είδαμε και ακόμη δεν βλέπουμε πώς το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην έρευνα για τη Μαντλίν και ιδίως δεδομένου ότι υπάρχει ενεργή αστυνομική έρευνα, θα μπορούσε ενδεχομένως να την εμποδίσει., Συνεπώς η άποψη και προτίμησή μας δεν αντανακλώνται στο πρόγραμμα”.

Από κοινού έρευνα για την εξαφάνιση

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου 2007 από το δωμάτιο όπου κοιμόταν ενώ οι γονείς της με φίλους τους ήταν σε κοντινό μπαρ. Μαζί με την τρίχρονη ήταν και τα δίδυμα αδέρφια της Σον και Αμελί, δύο ετών. Εκείνη την εποχή στο θέρετρο βρισκόταν και ο βασικός ύποπτος, ο 43χρονος Γερμανός παιδόφιλος, Κρίστιαν Μπρίκνερ. Περίπου μία ώρα προτού εξαφανιστεί το παιδί, ο ίδιος πραγματοποίησε μία κλήση διάρκειας μισής ώρας από το κινητό του με το πορτογαλικό νούμερο. Ο ύποπτος, που είναι φυλακισμένος στη Γερμανία για άσχετο θέμα, έχει συνδεθεί με ένα βανάκι VW T3 Westfalia, το οποίο εντοπίστηκε στο Αλγκάρβε το 2007. Η Σκότλαντ Γιαρντ επεσήμανε ότι ο άνδρας οδηγούσε το όχημα στην Πράια ντα Λουζ μέρες πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν και φέρεται να ζούσε σ’ αυτό μέρες ή εβδομάδες πριν και μετά την 3η Μαΐου. Επίσης, το όνομά του συνδέεται με μια Τζάγκουαρ XJR6 του 1993 με γερμανικές πινακίδες που είχε θεαθεί στην Πορτογαλία, σε περιοχές γύρω και μέσα στο θέρετρο, το 2006 και το 2007. Μία ημέρα μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν, ο ύποπτος μεταβίβασε το αυτοκίνητο σε άλλο όνομα, ανθρώπου που κατοικούσε στη Γερμανία, ενώ συνέχισε να το οδηγεί αυτός. Και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέλαβε την έρευνα αφού η πορτογαλική αστυνομία απέτυχε να σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο ή να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Η Μαντλίν θα γινόταν 17 ετών στις 14 Μαΐου 2020. Απήχθη λίγες ημέρες πριν από τα τέταρτα γενέθλιά της. Ο επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Χοπ, ενημέρωσε πως ο ύποπτος ήδη είναι φυλακισμένος για σεξουαλικό έγκλημα ενώ είχε δύο παλαιότερες καταδίκες για σεξουαλική επικοινωνία με κορίτσια

Η Σκότλαντ Γιαρντ διεξάγει κοινή έρευνα με τη γερμανική αστυνομία αλλά και την πορτογαλική, ενώ προσφέρεται αμοιβή 20.000 λιρών σε όποιον έχει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην καταδίκη του υπευθύνου για την εξαφάνιση της Μαντλίν. Η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας εντόπισε περισσότερα από 600 άτομα ως δυνητικά σημαντικά και δόθηκαν πληροφορίες στην αστυνομία για τον Γερμανό υπήκοο, που ήταν ήδη γνωστός στους ντετέκτιβ, έπειτα από έφεση του 2017, δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της. Η γερμανική αστυνομία μεταχειρίζεται την εξαφάνιση ως έρευνα για δολοφονία. Πάντως, η Μητροπολιτική Αστυνομία αναφέρει ότι η έρευνα αφορά εξαφανισμένο πρόσωπο και δεν έχει αρκετά στοιχεία για να γνωρίζει αν η Μαντλίν είναι νεκρή ή όχι. Η αστυνομική δύναμη του Λονδίνου είπε ότι οι γερμανικές Αρχές ηγούνται σ’ αυτό το στάδιο της υπόθεσης καθώς ο Γερμανός ύποπτος είναι υπό κράτηση στη χώρα τους.

Τα σημεία “κλειδιά” μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν

Αυτά είναι τα σημαντικότερα γεγονότα από τη στιγμή που εξαφανίστηκε η Μαντλίν πριν από 13 χρόνια

3 Μαΐου 2007

Οι γονείς Κέιτ και Τζέρι ΜακΚάν αφήνουν τα τρία παιδιά, Μαντλίν, Αμελί και Σον να κοιμούνται στο διαμέρισμα στην Πράια ντα Λουζ, ενώ εκείνοι απολαμβάνουν το δείπνο με φίλους. Η τρίχρονη Μαντλίν αργότερα είναι εξαφανισμένη και την επόμενη ημέρα αρχίζει έρευνα από την πορτογαλική αστυνομία.

3 Αυγούστου 2007

Αστυνομικοί αναγνωρίζουν δημοσίως ότι η Μαντλίν ενδέχεται να είναι νεκρή, 100 ημέρες μετά την εξαφάνισή της.

7 Σεπτεμβρίου 2007

Η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚάν ανακρίνονται από την πορτογαλική αστυνομία και τα ονόματά τους καταχωρούνται επισήμως ως υπόπτων στην υπόθεση.

2 Οκτωβρίου 2007

Ο επικεφαλής των ερευνών στην Πορτογαλία Γκονσάλο Αμαράλ μετατίθεται από την υπόθεση αφού επέκρινε τη βρετανική αστυνομία σε συνέντευξη σε πορτογαλική εφημερίδα. Αναπληρώθηκε από τον ανώτατο ντετέκτιβ Πάουλο Ρέμπελο στις 9 Οκτωβρίου.

19 Μαρτίου 2008

Η Κέιτ και ο Τζέρι αποζημιώνονται με 55.000 λίρες για συκοφαντική δυσφήμηση και με πρωτοσέλιδη δημοσίευση απολογίας από τις Express Newspapers μετά τους ισχυρισμούς ότι είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο της κόρης τους.

21 Ιουλίου 2008

Οι πορτογαλικές Αρχές θέτουν τέλος στην έρευνα και αφαιρούν την Κέιτ και τον Τζέρι ως υπόπτους από την υπόθεση.

Μάιος 2011

Η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκινά έρευνα στην οποία ηγείται η μητροπολιτική αστυνομία ώστε να επανεξετάσει τις συνθήκες θανάτου της Μαντλίν.

25 Aπριλίου 2017

Ο βοηθός Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Μαρκ Ράουλι είπε ότι η αστυνομία διεξάγει μία πολύ σημαντική έρευνα. Ωστόσο, τονίζεται ότι δεν υπάρχει ακόμη “οριστική απόδειξη” για το αν η Μαντλίν είναι νεκρή ή ζωντανή.

5 Ιουνίου 2019

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ειδική έρευνα έως τις 31 Μαρτίου 2020, ενώ επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ότι έχουν δαπανηθεί 11,75 εκατ. λίρες για την επιχείρηση από το 2011.

3 Ιουνίου 2020

Η Σκότλαντ Γιαρντ ταυτοποίησε έναν 43χρονο Γερμανό φυλακισμένο ως τον βασικό ύποπτο της εξαφάνισης της Μαντλίν και η γερμανική αστυνομία το επιβεβαιώνει και δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Το κουβάρι ξετυλίγεται και όλο μεγαλύτερη αγωνία δημιουργείται για την τύχη της 3χρονης Μαντλίν και τις συνθήκες εξαφάνισης και θανάτου της, ενδεχομένως. Ο Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι ένας άνθρωπος με βαρύ ιστορικό σε σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και παιδιών, ενώ εκτίει ποινή φυλάκισης για τον βιασμό 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας στην Πράια ντα Λουζ, 18 μήνες πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Ο επικεφαλής ντετέκτιβ έδωσε δύο νέους αριθμούς απευθύνοντας έκκληση για περισσότερες πληροφορίες, σε μία πολύ ασυνήθιστη κίνηση. Οι γονείς της Μαντλίν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη στην υπόθεση ευχαριστώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης της Μαντλίν. “Το μόνο που θέλουμε είναι να τη βρούμε, να ξεσκεπάσουμε την αλήθεια και να φέρουμε τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης” έγραψαν μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την ελπίδα να τη βρουν ζωντανή. “Όποιο κι αν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε να ξέρουμε καθώς έχουμε ανάγκη να βρούμε ειρήνη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ