Ο φιλέλληνας Πούτιν: Με… Αρχαία Σπάρτη ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας – ΒΙΝΤΕΟ

Με αναφορά στην Αρχαία Σπάρτη ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 11 Μαΐου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

“…Και θα αναφερθώ σε ακόμα ένα θέμα, στην ηθική επιλογή, την οποία έχουμε τώρα μπροστά μας. Σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στη Ρωσία, ακούγεται η ιδέα πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να σκεφτούμε την οικονομία, την ευπορία. Και αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό.

Τι προτείνεται, όμως, σχετικά με αυτό; Στην ουσία προτείνεται να πάμε εμπρός, διασκελίζοντας τα όλα και τους όλους, μην υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα, δηλαδή μη παίρνοντας υπ’όψιν τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιδημία, και απλά όσο πιο γρήγορα να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Και αν μπορεί να νοσήσει κανείς – ας νοσήσει, ας μείνει ανάπηρος ή ακόμα και ας πεθάνει, επομένως αυτή είναι η μοίρα του. Με άλλα λόγια, προτείνεται ο νόμος της φυσικής επιλογής, όταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω” ανέφερε ο Πούτιν.

“Από την ιστορία και την παγκόσμια λογοτεχνία γνωρίζουμε πως κατά τις αρχέγονες εποχές τους ηλικιωμένους, τα άρρωστα παιδιά και τα εξασθενημένα άτομα απλά εγκατέλειπαν για την επιβίωση όλης της φυλής. Μάλλον τότε απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αλλά εμείς ζούμε στον 21ο αιώνα. Και θα πω ανοιχτά: όποιοι τώρα προτείνουν να θυσιαστούν οι άνθρωποι, να αφεθούν έρμαιο της τύχης, στην ουσία καλούν να επιστρέψουμε στην αγριότητα και τη βαρβαρότητα.

Λένε πως στην Αρχαία Σπάρτη πετούσαν άρρωστα και καχεκτικά παιδιά από τον βράχο του Ταϋγέτου. Σήμερα, όμως, ιστορικοί και αρχαιολόγοι θεωρούν πως αυτό είναι μόνο ένας θρύλος, ένας μύθος. Αλλά ξέρουμε ότι η κοινωνία της Σπάρτης πράγματι χτίστηκε στους αυστηρούς κανόνες. Ωστόσο, αυτό δεν την βοήθησε. Τελικώς η Σπάρτη έχασε την κρατική της υπόσταση. Όπως λέγεται, η ιστορία είναι προειδοποιητική” τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος και έφερε ακόμη ένα παράδειγμα.

“Ας θυμηθούμε και ένα άλλο πολύ μικρό διήγημα, μόνο μερικών σελίδων. Είναι μικρό, ναι μεν, αλλά διαπεραστικό που μας συγκινεί έως τα δάκρυα διήγημα του Τζακ Λόντον «Ο Νόμος της Ζωής». Σε αυτό γίνεται λόγος για τη φυλή που εγκατέλειπε τους ηλικιωμένους της που έγιναν βαρίδι. Τα παιδιά τους έδιναν λίγο φαγητό και έφευγαν, αφήνοντας τους γονείς να γίνουν βορά ζώων, εγκαταλείποντάς τους να πεθάνουν. Και ο γέρος πατέρας που έμεινε μόνος του δίπλα στη φωτιά μέχρι τέλος πίστευε και ήλπιζε ότι οι γιοι του θα επιστρέψουν για να τον πάρουν. Μπορείτε έστω και για μια στιγμή να φανταστείτε ότι είναι δυνατόν να συμπεριφερθούμε με τους γονείς μας, με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, όπως σε αυτό το διήγημα; Δεν θα το πιστέψω ποτέ. Δεν είναι ο γενετικός μας κώδικας.

Επειδή εμείς έχουμε μάθει από τους προγόνους μας απολύτως διαφορετικά πράγματα. Η Ρωσία ζει εδώ και χίλια χρόνια με τις αξίες της αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης. Και σήμερα αυτές οι αξίες είναι ο κύριος πυλώνας της κρατικής υπόστασής μας. Τις έχουμε λάβει μαζί με την ορθοδοξία. Αυτές οι αξίες αποτελούν τη βάση και άλλων θρησκειών των λαών της Ρωσίας – του ισλάμ, του βουδισμού, του ιουδαϊσμού. Η φιλοσοφία της αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας βοήθησε να αντέξουμε στο πέρασμα των αιώνων. Και σήμερα από την υπευθυνότητά μας εξαρτάται η τύχη των συγγενών μας, η τύχη άλλων ανθρώπων”

“Να επαναλάβω ακόμα μια φορά: το σημαντικότερο για μας τώρα είναι οι άνθρωποι, η ζωή τους. Άλλη επιλογή είναι απαράδεκτη για τον λαό μας. Πιστά ξέρω πως έτσι σκέφτεται, πράττει κατά συνείδηση η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς.

Να προστατέψουμε, να προφυλάξουμε τους ανθρώπους. Και τα υπόλοιπα θα τακτοποιηθούν. Εξάπαντος θα επανορθώσουμε και θα ξανακερδίσουμε όλα, θα νικήσουμε αυτόν τον κορονοϊό και με την ήρεμη καρδία όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την οικονομία, θα στερεώσουμε την ευημερία, οπωσδήποτε θα στηρίξουμε αυτούς που έχουν χάσει δουλειά, την ευπορία, αυτούς που βιώνουν δύσκολη περίοδο, θα προσφέρουμε την υποστήριξη στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, θα τις βοηθήσουμε να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, να ξανασταθούν στα πόδια τους. Τέτοια μέτρα στήριξης από το κράτος συνέχεια θα συμπληρώνονται και θα διευρύνονται.

Και τώρα η καθεμία επιτυχία μας, ακόμα και όχι τόσο μεγάλη, αλλά πραγματική, η κάθε διασωθείσα ζωή ενισχύουν την ελπίδα μας, την πεποίθηση ότι θα νικήσουμε την επιδημία.

Θα την εξαναγκάσουμε να υποχωρήσει. Η ζωή οπωσδήποτε θα αποκατασταθεί. Και είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε τις τωρινές δοκιμασίες και δυστυχίες αλλά και να δημιουργήσουμε τις σταθερές συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη…” κατέληξε ο Πούτιν

Δείτε το βίντεο από το Open:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ