Έρχεται η ροζ υπερπανσέληνος, η μεγαλύτερη του 2020

Από το βράδυ της 7ης Απριλίου ξεκινά να φαίνεται στον ουρανό η υπερπανσέληνος, το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020, καθώς θα συμβεί η τρίτη και καλύτερη από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.

Πρόκειται για τη ροζ υπερπανσέληνο. Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για εφέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Ροζ υπερπανσέληνος

Η υπερπανσέληνος αυτή ονομάζεται “ροζ” καθώς συνδέεται με την άνοιξη και την άνθιση. Πρόκειται για την πρώτη σελήνη της άνοιξης, μετά την ισημερία του Μαρτίου. Σύμφωνα με το almanac.com, συμπίπτει με την ανθοφορία του Απριλίου και συνδέεται με ένα αγριολούλουδο τωμ αυτόχθονων και το συναντάμε στα ανατολικά της Βόρειας Αμερικής: το phox subulata, κοινώς αποκαλούμενο ως phox η moss phlox, που επίσης το ακούμε και ως “ροζ βρύα”. Σύμφωνα με αυτόν τον επχικό συνσχετισμό την αποψινή υπερπανσέληνο την αποκαλούμε ροζ. Επίσης ονομάζεται και πασχαλιάτικη πανσέληνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, Almanac.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ