Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος ασθενούς στο Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού στην Κινσάσα, ενώ η Ρουάντα, το Κονγκό και η Αγκόλα ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους. «Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (INRB) επιβεβαίωσε πέντε νέα κρούσματα. Είχαμε τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του Covid-19», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ετένι Λονγκόντο χθες με tweet του.

Η ΛΔ του Κονγκό έχει εντοπίσει συνολικά 23 κρούσματα από τις 10 Μαρτίου.

Πέντε ακόμα θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής: Τρεις στη Μπουρκίνα Φάσο, ένας στη Γκαμπόν και ένας στον Μαυρίκιο.

Το γειτονικό Κονγκό ανακοίνωσε χθες «το άμεσο και μέχρι νεωτέρας κλείσιμο όλων των συνόρων» μετά τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος, του τέταρτου στη χώρα.

«Τα σύνορα έκλεισαν», ανακοίνωσε επίσης η Ρουάντα το βράδυ του Σαββάτου, η οποία έχει διατάξει μέτρα περιορισμού του πληθυσμού της.Η Αγκόλα, η οποία ανακοίνωσε χθες τα δύο πρώτα κρούσματα του Covid-19, ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη ΛΔ του Κονγκό είναι ένας συγγενής (αδελφός και μέλος του υπουργικού συμβουλίου) της υπουργού Οικονομικών, η οποία και η ίδια βρέθηκε θετική στον ιό, τόνισαν διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Κινσάσα.

Το τακτικό υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε την Παρασκευή, συνήθη ημέρα συνεδρίασής του, μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη.Την Παρασκευή, οι κονγκολέζικες αρχές περιόρισαν τον αριθμό των επιβατών σε δημόσιες συγκοινωνίες στην Κινσάσα. Το Πανεπιστήμιο της Κινσάσας διέκοψε επίσης τη λειτουργία του. «Όλες οι επισκέψεις σε κρατούμενους απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας» ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Από τώρα και στο εξής, τα μέσα ενημέρωσης θα αφιερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες των προγραμμάτων τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κορονοϊό», δήλωσε το υπουργείο Επικοινωνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ