• ΕΕ: Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό

  2:47 μμ, Παρασκευή 28 Φεβ 2020 2:47 μμ, Παρασκευή 28 Φεβ 2020

  Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μία αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.

  “Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

  “Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας... εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική... αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι”.

  Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη να διασχίσουν τα σύνορα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

  Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι “το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο μόλις συναντήθηκε έπειτα από αίτημα της Τουρκίας να διεξαγάγει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης, κάθε Σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όταν, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του”, ανέφερε.

  “Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες το βράδυ για την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε αυτές τις διαβουλεύσεις. Οι σύμμαχοί εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης χθες το βράδυ κοντά στην Ιντλίμπ. Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς της Συρίας και την υποστήριξη της Ρωσία στην επαρχία Ιντλίμπ”, ανέφερε ο Στόλτεμπεργκ και πρόσθεσε:

  “Τους καλούμε να σταματήσουν την επίθεση τους. Να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και να επιτραπεί η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση για όσους παγιδευτούν στο Ιντλίμπ. Προτρέπουμε την άμεση επιστροφή στην εκεχειρία του 2018... Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πλήττεται περισσότερο από την τρομερή σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Τουρκία με μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα της, η οποία βοηθά την Τουρκία από την απειλή των επιθέσεων με πυραύλους από τη Συρία”.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα