Χολιγουντιανή απόδραση του πρώην ισχυρού άνδρα της Nissan – Ο “εγκέφαλος” και οι συνεργοί

Με κινηματογραφικό τρόπο διέφυγε στον Λίβανο διαμέσου Κωνσταντινούπολης από την Ιαπωνία ο Κάρλος Γκοσν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nissan-Renault, ο οποίος είχε απαγόρευση εξόδου από την Ιαπωνία μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για σοβαρά οικονομικά αδικήματα.

Σε μία “απόδραση” που θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, ο Γκοσν κρύφτηκε μέσα σε θήκη μουσικού οργάνου. Ο “εγκέφαλος” του σχεδίου… εξόδου του Γκοσν από το Τόκιο ήταν η σύζυγός του Κάρολ με τη συνέργεια μίας μουσικής μπάντας και μιας ομάδας πρώην αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή με την άφιξη της μπάντας στην κατοικία του Γκοσν στο Τόκιο, όπου ο πρώην ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ζούσε σε κατ’ οίκον κράτηση και ήταν υπό 24ωρη παρακολούθηση μέσω εγκατεστημένων καμερών, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο MTV.

Οι μουσικοί αφού έδωσαν την παράστασή τους, μάζεψαν τα μουσικά τους όργανα και αποχώρησαν. Ωστόσο, ο Γκοσν είχε προλάβει και κρυφτεί σε μία από τις θήκες καταφέρνοντας να βγει από το σπίτι του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε τοπικό ιαπωνικό αεροδρόμιο και από εκεί με ιδιωτικό αεροπλάνο έφθασε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια με ένα ιδιωτικό Bombardier Challenger διέφυγε στον Λίβανο.

Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση επτά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία τέσσερις πιλότοι, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει σχετικά με τη διέλευσή του από αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.Το FlightRadar κατέγραψε την πτητική διαδρομή που ακολούθησε ο Γκοσν και κατέγραψε ότι το τζετ εξαφανίστηκε γύρω στις 4.16 το ξημέρωμα της Δευτέρας, καθώς προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Φίλος και παρουσιαστής της λιβανέζικης τηλεόρασης που έχει πάρει πολλές φορές συνέντευξη από τον Γκοσν επιβεβαίωσε ότι αυτός βρίσκεται στον Λίβανο. “Είναι σπίτι του. Πρόκειται για μια μεγάλη περιπέτεια” τόνισε ο Ρικάρντο Κάραμ. Η είδηση της; χολιγουντιανής απόδρασης εξέπληξε τις ιαπωνικές Αρχές όπως και τους δικηγόρους του Γκοσν, που έχει διαβατήρια Βραζιλίας, Γαλλίας και Λιβάνου.

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στον Λίβανο Ματαχίρο Γιαμαγκούτσι ήταν σε πάρτι στη Βηρυτό όταν έγινε γνωστή η είδηση της διαφυγής του Γκοσν και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ενημέρωση είπε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες. Ωστόσο, εθεάθη να στέλνει μηνύματα εκνευρισμένος προτού φύγει εσπευσμένα από το πάρτι χωρίς να αποχαιρετίσει τους οικοδεσπότες.

Ο Γκοσν, ένας από τους διασημότερους επικεφαλής επιχειρήσεων στον κόσμο, έχει γίνει ο πιο διάσημος φυγάς της Ιαπωνίας αφού αποκάλυψε πως διέφυγε στον Λίβανο επειδή, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε «να παραμείνει άλλο όμηρος του μεροληπτικού συστήματος δικαιοσύνης της Ιαπωνίας».

Στο μεταξύ στο Παρίσι, η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε πως ο Γκοσν δεν πρόκειται να εκδοθεί, αν έρθει στη Γαλλία. “Αν ο κ. Γκοσν έρθει στη Γαλλία, δεν θα τον εκδώσουμε, επειδή η Γαλλία δεν εκδίδει ποτέ τους πολίτες της· εφαρμόζουμε λοιπόν για τον κ. Γκοσν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να σκεπτόμαστε πως ο κ. Γκοσν δεν χρειαζόταν να διαφύγει από την ιαπωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της Renault-Nissan, ο οποίος στην Ιαπωνία τελούσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Εξάλλου, πηγή στην υπόθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του δημόσιου ιαπωνικού τηλεοπτικού δικτύου NHK, πως ο Γκοσν είχε δύο γαλλικά διαβατήρια, το ένα από τα οποία κρατούσε πάνω του μέσα σε θήκη που έκλεινε με κωδικό. Σύμφωνα με την πηγή, τρία διαβατήρια του Γκοσν (ένα γαλλικό, ένα λιβανέζικο και ένα βραζιλιάνικο) βρίσκονταν στην κατοχή των δικηγόρων του, όμως ο Γκοσν είχε δύο γαλλικά διαβατήρια.

Το δικαστήριο του είχε επιτρέψει να έχει ένα διαβατήριο επάνω του, κλεισμένο σε ένα είδος θήκης (δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς ήταν) η οποία παρέμενε στην κατοχή του, αλλά το κλειδί της ο (ένας μυστικός κωδικός) κρατούσαν οι δικηγόροι του, εξήγησε η πηγή.Υπενθυμίζεται ότι στον Γκοσν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για παράλειψη δήλωσης στις αρμόδιες οικονομικές αρχές περίπου 5 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ) από τις αποδοχές του σε περίοδο πέντε ετών, από το 2010 έως το 2015. Η σύλληψη του πρώην ισχυρού άνδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε συνταράξει τη συμμαχία της Nissan με τη γαλλική Renault.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ