Προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Τουρκία: Εάν δεν “ξεφορτωθείτε” τους S-400 θα επιβληθούν κυρώσεις

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο Ο’ Μπράιαν διεμήνυσε προς την Τουρκία: “Εάν δεν ‘ξεφορτωθείτε’ τους S-400, θα επιβληθούν κυρώσεις”.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο CBS, πρόσθεσε ότι “η Τουρκία θα νιώσει τον αντίκτυπο αυτών των κυρώσεων”, οι οποίες, όπως είπε, θα περάσουν από το Κογκρέσο με τη στήριξη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, η διαφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τους S-400 αποτελεί μεγάλο ‘αγκάθι’, το οποίο θα συζητηθεί και κατά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν. Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία δεν είναι συμβατή με την πολιτική του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλλει ακόμα κυρώσεις, ενώ ούτε η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει το σύστημα S-400.

Στις δηλώσεις του για την Τουρκία στο CBS, o Ο’ Μπράιαν υπογράμμισε ότι “οι S-400 δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει θέση στο ΝΑΤΟ για μεγάλες προμήθειες από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα μήνυμα που ο Πρόεδρος Τραμπ θα δώσει στον Ερντογάν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, όταν έρθει”.

Στο δημοσίευμα της η Yeni Safak σημειώνει ότι νωρίτερα τον Νοέμβριο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Τουρκίας γνωστοποίησαν ότι η δεύτερη παραγγελία πυραύλων S-400, που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2020, πιθανώς θα καθυστερήσει.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ