Οι αυτόχθονες στον Ισημερινό απέρριψαν τον διάλογο με την κυβέρνηση – Πέντε οι νεκροί από τις κινητοποιήσεις

Η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων του Ισημερινού απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόσκληση σε διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο και κάλεσε να «ριζοσπαστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις» διαμαρτυρίας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση-δολοφόνο», επέμεινε η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) σε ανακοίνωσή της υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της Χάιμε Βάργκας.

Μολονότι ο πρόεδρος Μορένο εμφανιζόταν αισιόδοξος και μίλαγε περί προόδου στις διαπραγματεύσεις νωρίτερα χθες Πέμπτη, η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς αυτόχθονες διαδηλωτές γνωστοποίησαν ότι κρατούν οκτώ αστυνομικούς.

Τα μέλη αυτά των δυνάμεων επιβολής της τάξης, επτά άνδρες και μία γυναίκα, παρουσιάστηκαν δημόσια σε μια συγκέντρωση διαδηλωτών στο Κίτο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της κινητοποίησης, που διαρκεί οκτώ ημέρες πλέον, έγινε ακόμη βαρύτερος χθες: πέντε πολίτες, ανάμεσά τους ο αρχηγός μιας φυλής αυτοχθόνων, έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας αρχής.

«Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να βάλει τέλος στη βία και να εγγυηθεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε η ανεξάρτητη αρχή σε γραπτή τοποθέτησή της.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι στο Κίτο δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, διαδηλωτή ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την Κυριακή σε νότια επαρχία.

Προς το παρόν ο αρχηγός του Κράτους, ο οποίος διαβεβαίωνε προχθές Τετάρτη πως η κρίση θα «επιλυθεί πολύ γρήγορα», δεν έχει αντιδράσει. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Χοσέ Αγκούστο Μπριόνες τόνισε πως η κυβέρνηση «ζητεί διάλογο σε ειρηνικό πλαίσιο και την απελευθέρωση των αστυνομικών» καθώς και 27 δημοσιογράφων, που όπως ανέφερε κρατούν οι διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ