Η CIA φυγάδευσε πράκτορα από τη Ρωσία – Τι αποκάλυψε για τον Πούτιν και την εμπλοκή του στις αμερικανικές εκλογές

Το 2017 οι ΗΠΑ “φυγάδευσαν” από τη Ρωσία έναν υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο που είχε επιβεβαιώσει πως ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενορχηστρώσει προσωπικά την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μετέδωσαν αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το CNN, το πρόσωπο αυτό εργαζόταν πολλές δεκαετίες για τους Αμερικανούς, είχε απ’ ευθείας πρόσβαση στον Πούτιν και είχε διοχετεύσει φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί στα κρυφά στο γραφείο του Προέδρου της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έβγαλαν μυστικά τον πράκτορα από τη Ρωσία το 2017, εξαιτίας των φόβων ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή η κυβέρνησή του θα μπορούσαν να τον αποκαλύψουν, λόγω της κακής διαχείρισης εκ μέρους τους διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η CIA είχε προτείνει στην πηγή της να την βγάλει από τη Ρωσία ήδη από τα τέλη του 2016, όμως εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη οικογενειακά προβλήματα. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν αρχίσει τότε να φοβούνται μήπως είχαν να κάνουν με διπλό πράκτορα, φόβοι που αποδείχθηκαν αβάσιμοι μήνες αργότερα, όταν η πηγή δέχθηκε να φύγει.

Ο πληροφοριοδότης αυτός, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, αποδείχθηκε μεγάλη πηγή πληροφοριών για τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες χάρη σε αυτόν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Πούτιν είχε ενορχηστρώσει άμεσα τη ρωσική ανάμιξη υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του, της Χίλαρι Κλίντον, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016, συνεχίζουν οι Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πληροφοριοδότης ενέπλεξε άμεσα τον Πούτιν στην πειρατεία του εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, η οποία επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων που έφεραν σε δύσκολη θέση το στρατόπεδο της Κλίντον.

Ο πράκτορας που οι Αμερικανοί έβγαλαν από τη Ρωσία ήταν, σύμφωνα με τους New York Times, η πιο πολύτιμη πηγή της CIA στη Ρωσία και η φυγή του από τη χώρα εμπόδισε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να γνωρίζουν τις δραστηριότητες του Κρεμλίνου στη διάρκεια των εκλογών των μέσων της προεδρικής θητείας που έγιναν το 2018 στις ΗΠΑ καθώς και στη διάρκεια των προετοιμασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ: AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ