Κομισιόν: Καμία αλλαγή πολιτικής παρά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν δεν έχει διαγνώσει αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ.

Συγκεκριμένα κληθείσα να απαντήσει επί των δηλώσεων του Τούρκου αξιωματούχου, η Νατάσα Μπερτώ δήλωσε ότι «ακούσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο δεν είδαμε καμία αλλαγή πολιτικής».

Και τα δύο μέρη, πρόσθεσε, παραμένουν πλήρως δεσμευμένα στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

«Ωστόσο η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε, με όλες της τις πρόνοιες παραμένει όρος για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία, και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων ορόσημων του οδικού χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, του οποίο η συμφωνία επανεισδοχής είναι ένας εκ των όρων, το συντομότερο δυνατόν».

Προς αποφυγήν παρανοήσεων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αναστέλλει» τη συμφωνία επανεισδοχής που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζει. Η συμφωνία είναι ένα από τα benchmarks της visa liberalization (ένα άλλο είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας).

Κοινώς δεν υπάρχει αλλαγή στην πράξη σε σχέση με το πόσους παίρνει πίσω. Η Τουρκία έχει διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα που εφαρμόζει μερικώς και εν μέσω προβλημάτων που προέρχονται και από την ελληνική πλευρά. Η Δήλωση Ε.Ε- Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν επηρεάζεται.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ